18.06.2024
България Икономика

Комисията по енергетика отхвърли идеята на ГЕРБ за компенсации за тока на болници, храмове и обществени сгради

Комисията по енергетика на Народното събрание не прие проект за Решение за въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар на вероизповеданията, общините, социалните структури, образованието, здравеопазването.

„За“ гласуваха седем народни представители, „против“- нямаше, а 12 народни представители се въздържаха.

С проект на решение 47-254-02-21, внесен от Десислава Вълчева Атанасова и група народни представители на 27 януари 2022 г., се искаше министрите на енергетиката и на финансите да изготвят механизъм за компенсиране в пълен размер на разликата между прогнозната пазарна цена, определена с решение на КЕВР от 1 юли 2021 година, и средномесечната пазарна цена, определена на „пазар ден напред“ на платформата на Българската независима енергийна борса.

Депутатите искаха цената на енергията, заплащана от определени небитови потребители, да не е по-ниска от тази, определена от КЕВР с посоченото по-горе решение. Това трябваше да се отнася за: общини, общински предприятия и търговски дружества, в това число детски градини и ясли, старчески домове и други общински социални заведения; обектите от чл. 12, ал. 3 на Закона за вероизповедания; болници и болнични заведения; университети и училища, включително студентски общежития; музеи, библиотеки читалища театри и други културни обекти.

Предложението беше компенсаторният механизъм да действа шест месеца от 1 януари тази година.

Източник: БТА

Related posts

Ето кога ще бъдат платени парите за февруари на хората с ТЕЛК

admin

Претърсват дома на футболиста Георги Йомов

Църквата почита Св. Лука Еладски

admin

Прогноза за времето

admin

Над 62% от малките ученици вече са в клас

Дани Тренчева

Инспектори на НАП започват проверки за ДДС злоупотреби

Дани Тренчева

Leave a Comment