06.10.2022
България Политика

Коалиционно споразумение: Председателят на НС ще се сменя всяка година

Председателят на парламента да се сменя всяка година на ротационен принцип. За това са се договорили четирите преговарящи формации за съставяне на правителство – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, съобщава „Медиапул“.

Идеята е при пълен мандат на новото правителство всяка от четирите формации да има председател на парламента. Ротацията ще започне с председателя на БСП в оставка Корнелия Нинова.

За намеренията на преговарящите се разбра от писмо, подписано от главния секретар на ДСБ – една от партиите в „Демократична България“, и изпратено до членовете на Изпълнителния съвет. Те имат срок до днес на обяд, за да кажат дали подкрепят влизането със собствени министри в управлението.

Целта е до 3 декември, когато ще се събере Народното събрание за първо заседание, да се оповести коалиционното споразумение.

В писмото е представена и новата структура на Министерски съвет.

Ще има само един вицепремиер, на чието подчинение минават Агенцията по горите, която сега е към земеделското министерство и Дирекция „Национална служба за защита на природата“ от Министерството на околната среда и водите.

Ще има министър на електронното управление. Новото министерство се очертава да се превърне в мега, като в него ще влязат редица служби от други министерства. На подчинение на министъра на електронното управление минава Държавна агенция „Електронно управление“, която в момента е под шапката на Министерския съвет. В новото министерство влиза и дирекция „Добро управление“, която управлява евросредствата по оперативната програма за администрацията.

Държавната фирма „Български пощи“, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Гражданска регистрация и административно обслужване и Агенцията по вписванията също минават на подчинение на министъра на електронното управление.

Създаденото по време на последния мандат на ГЕРБ държавното предприятие за управление на язовирите се предвижда да премине от икономическото министерство към земеделското.

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще се премести от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в Министерството на транспорта.

От писмото става ясно още, че всяка от преговарящите формации има „договорени пакет от заместник-министри, областни и заместник-областни управители и набор от други ръководни държавни постове“, съобщава „Медиапул“. /БГНЕС

Related posts

Борисов без коментир за разпита си, но с тежки прогнози

admin

Отпускат средства за закупуване на лекарство за COVID-19

Дани Тренчева

Ангел Кунчев: Очаква се утре здравните власти да обсъждат дали се налагат нови Covid мерки

Дани Тренчева

Преговори за коалиция: Бюджет 2022 да бъде приет до края на януари

Дани Тренчева

Присъединява ли се Петков към евролибералите? Ще влезе ли ПП в едно семейство с ДПС?

Коалиция ГЕРБ-СДС регистрира листата си с народни представители за област Благоевград за предстоящите парламентарни избори

Дани Тренчева

Leave a Comment