07.12.2023
България Политика

Коалиционно споразумение: Председателят на НС ще се сменя всяка година

Председателят на парламента да се сменя всяка година на ротационен принцип. За това са се договорили четирите преговарящи формации за съставяне на правителство – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, съобщава „Медиапул“.

Идеята е при пълен мандат на новото правителство всяка от четирите формации да има председател на парламента. Ротацията ще започне с председателя на БСП в оставка Корнелия Нинова.

За намеренията на преговарящите се разбра от писмо, подписано от главния секретар на ДСБ – една от партиите в „Демократична България“, и изпратено до членовете на Изпълнителния съвет. Те имат срок до днес на обяд, за да кажат дали подкрепят влизането със собствени министри в управлението.

Целта е до 3 декември, когато ще се събере Народното събрание за първо заседание, да се оповести коалиционното споразумение.

В писмото е представена и новата структура на Министерски съвет.

Ще има само един вицепремиер, на чието подчинение минават Агенцията по горите, която сега е към земеделското министерство и Дирекция „Национална служба за защита на природата“ от Министерството на околната среда и водите.

Ще има министър на електронното управление. Новото министерство се очертава да се превърне в мега, като в него ще влязат редица служби от други министерства. На подчинение на министъра на електронното управление минава Държавна агенция „Електронно управление“, която в момента е под шапката на Министерския съвет. В новото министерство влиза и дирекция „Добро управление“, която управлява евросредствата по оперативната програма за администрацията.

Държавната фирма „Български пощи“, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Гражданска регистрация и административно обслужване и Агенцията по вписванията също минават на подчинение на министъра на електронното управление.

Създаденото по време на последния мандат на ГЕРБ държавното предприятие за управление на язовирите се предвижда да премине от икономическото министерство към земеделското.

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще се премести от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в Министерството на транспорта.

От писмото става ясно още, че всяка от преговарящите формации има „договорени пакет от заместник-министри, областни и заместник-областни управители и набор от други ръководни държавни постове“, съобщава „Медиапул“. /БГНЕС

Related posts

Задържаха 16-годишен дилър до училище

admin

МРРБ намалява скоростта на фаталния участък на АМ „Струма“

Дани Тренчева

„Алфа Рисърч“: Рязък спад на доверието към правителството, премиера и управляващото мнозинство

Депутатите приеха промените в Закона за енергията от възобновяеми източници

admin

Блъснаха мъж на пешеходна пътека в София

admin

Прогноза за времето

admin

Leave a Comment