28.11.2023
България

КНСБ иска минимална заплата от 730 лева

КНСБ поиска минималната работна заплата през тази година да стане 730 лева, вместо анонсираните от финансовия министър 710 лева.

На дискусионен форум за ограничаване на евтиния труд бяха оповестени данни, според които над 870 000 души в България получават възнаграждение, колкото минималната заплата или близко до нея.

„Хората на най-ниско възнаграждение у нас загубиха покупателната си способност през 2021 г. за първи път през последното десетилетие, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Очакванията на синдиката са официалната инфлация за декември миналата година да достигне 8% на годишна база в сравнение с последния месец на 2020 г. Ръстът на минималната заплата не води до спад на заетостта на нискоквалифицираните работници, категорични са от КНСБ.

С най-ниското възнаграждение у нас могат да се купят едва 46 кг сирене, в Румъния – 62 кг, а в Германия – 131 кг, допълни директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любослав Костов.

От КНСБ настояват през 2023 г. минималната заплата да достигне 50% от средната. По последни данни това съотношение е 44 на сто.

Източник: БНР

Related posts

Синоптици предупреждават за драстична промяна на времето

admin

Условна присъда за 19 годишен, откраднал 42 хил. лева от местоработата си

admin

Съдът пусна бащата на футболиста на ЦСКА Георги Йомов под гаранция

admin

НС прие законопроекта за намаляване на цените на горивата

admin

Сагата с разменените бебета продължава

admin

ПСС: Лоши са условията за туризъм във високите части на планините

admin

Leave a Comment