24.04.2024
България Политика

Кирил Петков: Нашата голяма задача е да продължим битката с корупцията

Нашата голяма задача е да продължим битката с корупцията. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на участието си в бизнес-закуска, организирана от Американската търговска камара в България.

Тема на събитието е „Устойчивост на трансатлантическите отношения между България и САЩ. Общо бъдеще чрез диверсификация, декарбонизация на икономиката и здравеопазване“.

Ние сме част от общността на демократичните държави, където правилата и законността са водещи. След тази основа, вече идват и общите ни интереси в сферата на бизнеса. В момента имаме безпрецедентна криза. „Когато бях в Украйна, аз го видях от първо лице – ракети прелетяха над българската делегация и се взривиха в жилищна сграда, близо до нас“, заяви премиерът в речта си пред участниците на форума.

Антикорупцията е и ограничаване на чужди влияния в България, най-вече от Русия. Има хора, които са готови да предадат националния ни интерес, смята Петков. Според него България е в състояние да пребори корупцията единствено, ако се изправи обединена срещу нея.

Българският министър-председател изрази благодарност за подкрепата, която страната ни е получила от САЩ след прекратяването на доставките на газ от руската компания „Газпром Експорт“.

По думите на Кирил Петков България по договор е изпълнявала всичко, но като политически инструмент е било решено да бъде прекъсната доставката – политически инструмент не само за България, а и за Европа. Ние бяхме просто първите на линията и те трябваше да покажат, че ако не се изпълняват едностранните им препоръки, България няма да има газ и това правителство няма да издържи. „Ето защо беше важно да покажем, че има диверсификация и никой не може да извива ръцете на демократичния свят“, заяви  Кирил Петков.

По темата енергетика премиерът посочи също, че диверсификацията на източниците е въпрос на воля на отделните държави, които трябва да изграждат още свързващи коридори. „Това са важни инфраструктурни проекти, които не са се случили до този момент, но трябва да се случат в близко бъдеще, ако искаме нашият регион да е стабилен“, каза Петков.

Премиерът допълни, че България и САЩ ще могат да си партнират и в сферата на зелената енергия и нейното развитие чрез инвестиции.

На форума участваха още Карън Донфрийд , помощник държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия, Оливие Маркет, президент на Американска търговска камара в България, посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, както и други политици и експерти.

Related posts

4 години затвор за рецидивист, обрал възрастна жена

admin

МЗ с препоръки: Кога да си сложим бустерна доза от ваксината на Janssen

Дани Тренчева

2 641 са новодиагносицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие

Дани Тренчева

Днес е Еньовден

admin

Българската православна църква чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец

КС казва може ли правосъдният министър да иска отстраняване на главния прокурор

Дани Тренчева

Leave a Comment