21.02.2024
България Политика

Кирил Петков: Да имаме правителство с министри, които ще работят за България без да крадат

Дълбоко в себе си чувствам, че с 64 депутати на промяната от общо 240, това предложение за управлението на България за следващите 18 месеца е най-доброто, което можем да направим. Това написа във Фейсбук съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ и депутат от парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

Според него форматът за съвместно правителство с ротационен премиер не е коалиция, напротив – той е създаден именно защото не могат да направят коалиция с ГЕРБ.

Трябва ясно да се признае, че обещанието да няма нито един човек, свързан с ГЕРБ, в бъдещ кабинет с втори мандат, не е спазено с Мария Габриел, посочва Петков и се извинява, ако – „нашите приятели и избиратели са се почувствали ужасно от този факт“.

Петков посочва защо вярва, че в тази ситуация това е най-доброто, което може да сторят.

Да имаме правителство с министри, които ще работят за България без да крадат, и да можем да изпълним много от нашите надежди за промяна – аз дълбоко вярвам, че е възможно с формата за управление, който сме представили, пише Петков.

Първо, този формат не е коалиция, напротив – той е създаден именно защото не можем да направим коалиция с ГЕРБ, смята той. По думите му коалицията щеше да е много по-лесна, ако си имаха доверие, но си нямат, и заради това трябва да влязат в тази сложна конструкция на сменяне на министър-председател след 9 месеца. Важно е да се отбележи, че смяната на министър-председател ще бъде факт, но министрите остават същите, уточнява Петков.

Според него този модел на управление, когато има невъзможност две партии да са в коалиция, но и невъзможност да се направи кабинет без общо гласуване в парламента, е единственият възможен – заимстваме го от страни като Ирландия, Израел и Румъния. Той добавя, че ротационният модел се прилага, когато две политически сили си нямат доверие, но не могат и да излъчат правителство без гласовете на двете.

„Виждам че някои казват “Вие направете правителството, пък след 9 месеца може и да не подкрепите”. Не! Точно обратното – ще си спазим отговорността в тази формула и я правим, за да стигнем поне до 18 месеца в управление“, обяснява Петков. Той допълва, че 18 месеца е минималният срок за Шенген, еврозоната, работа по плана за възстановяване и отпушване на всички инфраструктурни проекти, които трябва да се случат, ако искаме да вървим по пътя към една нормална европейска държава.

Мария Габриел беше ключът, за да може този модел да бъде конструиран, посочва Петков и добавя, че тя е човек, който има безспорни качества и компетенция в Брюксел. Никой не се залъгва, че за да не останат само на думи еврозоната и Шенген, някой трябва да ги случи в Европа, коментира той. Според него дори и най-големите критици на ГЕРБ не могат да отрекат, че Мария Габриел има повече опит от много други, за да могат тези две задачи да се изработят в Европа. Аз лично вярвам, че с нея като вицепример и министър на външните работи първите 9 месеца, а после като премиер, ще ни даде реален шанс това да се случи, отбелязва Петков. Той добавя, че вярва, точно и защото не е била в България толкова години, я прави различна от другите политически фигури, за да бъде тя важна сглобка на този ротационен механизъм, „без да изневеряваме на нашите вярвания и истинска борба с корупцията“.

„Сега тук идва огромната критика “Вие се предадохме и сега няма как да борите корупцията”. Тук искам ясно да кажа: ако борбата с корупцията зависи от това дали Мария Габриел е в или извън правителство, това не е никаква борба“, пише Петков. Той казва, че ще бъдат непреклонни към „всеки, който се опита да открадне и един лев от публичните средства, независимо дали този министър е от нашата или която и да е друга партия“.

„Ние показахме вече с нашата работа с ИТН, че ако трябва да избираме да си затворим очи пред потенциална корупция или да ни падне правителството, ние винаги ще направим това, което вече направихме първия път – ще изберем да ни падне правителството“, коментира Петков. Той добавя:  „Нали всички знаем, че реалната причина за падането не беше Македония, а че изправени пред избора дали да платим непрозрачно парите за поправка на пътищата или да падне правителството, ние избрахме второто“.

Ние ще изберем да не сме на власт пред това да си затворим очите пред корупцията, заявява Петков. Според него ротационният механизъм дава възможност за това и в двата периода – първите 9 месеца Денков може да подаде оставка, след това – всички министри също. Така че с тази конструкция, по тази тема, не сме направили какъвто и да е компромис, смята Петков. Той обяснява, че ще използват тези месеци и за да сменят правилата на управлението за борба с корупцията. Ще се борим да включим обратно всички контроли на държава с всички регулатори, които отдавна са с изтекъл мандат, добавя той.

Върнахме и обратно темата за Изборния кодекс – а тя е ключова за провеждането на честни местни избори, посочва Петков и допълва, че ще се борят за промяна в Конституцията, като там вече зависи и от другите партии. Ако искаме реална промяна обаче, трябва да има успех по тези теми и да не зависи толкова кое правителство е на власт, а реално да зависи от това какви институции имаме, коментира Петков.

Сега вече да отидем до реалния друг избор, който стои, ако не направим този механизъм – шести поредни избори, пише Петков и посочва някои реални последици от такава ситуация: няма бюджет; губим парите от ПВУ; няма Шенген и еврозона; има разпад на държавността; няма реформи в прокуратурата и регулаторите; името на България пред света става абсолютно разбито; пускаме псевдо националистите да растат и хвърлят червени бои по европейските институции под предлога за поход за мир и печелят избиратели с лъжите, че щял някой да праща българи да се бият в Украйна.

Петков пише, че това е само малка част от цената на поредни избори и добавя, че винаги е смятал, че ако човек е изправен пред дилема да избира между два варианта, които не са добри, анализът колко е лош само единият вариант и забравяйки другия, със сигурност дава ограничен анализ на този избор.

Депутатът посочва, че иска да отговори директно на въпроса на базата на тези аргументи, как е направил своя личен избор за това решение. По думите му в тези моменти, за да е свободен да вземе такова решение, човек трябва да си даде истинска сметка кои сили го движат. Аз няма да бъда част от този министерски съвет, заявява той и добавя, че е спокоен да каже, че властолюбието не е фактор за него в това решение. На базата на всички тези аргументи, дълбоко в себе си чувствам, че с 64 депутати на промяната от общо 240, това предложение за управлението на България за следващите 18 месеца е най-доброто, което можем да направим, коментира той, предава БТА.

Related posts

КНСБ подкрепи зелените сертификати за работещите

Дани Тренчева

Йорданова: КПКОНПИ е бухалка за неудобните и изтривалка за удобните

Дани Тренчева

Османи: Очакваме конструктивни разговори с новото българско правителство

Дани Тренчева

Михаил Миков: Нинова ще направи всичко, за да бъде преизбрана

Дани Тренчева

Донев: Депутатите сочат с пръст служебното правителство, вместо да си вършат работата

admin

Финансист: Русия има интерес да продължи да доставя газ, иначе ще има икономически последствия

Дани Тренчева

Leave a Comment