10.12.2023
Covid-19

Кардиолози предупреждават за опасни последствия след COVID-19

След преболедуване на COVID-19 много хора тръгват по лекари заради оплаквания за ускорен пулс. Това каза руският кардиолог Асият Хачирова. По думите й сърдечната честота може да се увеличи значително при хора, които са имали коронавирусна инфекция.

„Сърцето трябва да бие по-бързо, за да може кръвта да циркулира по-интензивно в отслабеното тяло. След заболяване всяка физическа активност, дори минимална, много ускорява пулса. Факт е, че тялото е в отслабено състояние и за да попълни обема на циркулиращата кръв, сърцето трябва да се свива по-бързо”, сподели Хачирова.

Тя обясни още, че сърдечната честота от 60 до 90 удара в минута се счита за норма. Ако пулсът надвишава този показател за дълго време, натоварването на сърцето ще бъде твърде голямо, допълни кардиологът. Според нея това може да доведе до „износване на системата“.

„Това може да се сравни с автомобилния двигател, там скоростта не трябва да излиза извън мащаба, за да не се износва системата. Ако сърцето винаги работи на високи обороти, то се износва по-бързо“, каза Хачирова.

Руският кардиолог коментира още, че пациентите, които са претърпели COVID-19, трябва да вземат определени мерки, за да не доведе заболяването до допълнителни усложнения в сърцето.

„След боледуване трябва да изчакате възстановяването на всички функции на тялото. Това спомага за поддържането на режим на сън и почивка, както и добро хранене. Трябва също да избягвате всякакъв вид физическа активност, за да няма провокиращи фактори за висок пулс“, предупреди Асият Хачирова.

Специалистът е категоричен, че единственият доказан начин за намаляване на риска от заразяване с коронавирусна инфекция и предотвратяване на тежки заболявания е чрез ваксинация.

Източник: БГНЕС

Related posts

Здравният министър: На този етап не се налагат вечерен час и тотален локдаун

Дани Тренчева

Заради наложените противоепидемични мерки от МЗ, Община Благоевград припомня, че електронните услуги в сайта на администрацията са на разположение за жителите на града

Дани Тренчева

1883 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Петков: COVID мерките са по области, а не масово затваряне

Дани Тренчева

Шефът на РЗИ-Благоевград: Никой не е искал информация за канал за фалшиви сертификати

Дани Тренчева

Португалия облекчи мерките за ваксинираните

Дани Тренчева

Leave a Comment