04.03.2024
България Политика

Карадайъ: Съвсем скоро ще преосмислим значението на думата „Бедност“

България се намира в безпрецедентна комбинация от кризи, които изискват общите усилия на управляващи и опозиция, тъй като съвсем скоро ще имаме възможност да преосмислим значението на думата „Бедност“, предупреди от трибуната на Народното събрание председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ.

„Преди една година предложихме експертен кабинет, който да изготви План за възстановяване, оперативни програми и бюджет за следващата година, след което да организира честни и демократични избори. След 1 година България фатално закъснява със своя План за възстановяване и устойчивост, другите страни реализираха над 30% от своите, за оперативните програми изобщо не се говори, а
бюджетът се отлага във времето“, посочи той.

По думите му управляващи и опозиция трябва да застанат зад план за решаване на проблемите: „Гласуващите не дадоха властта на нито една партия, задължиха парламентарно представените партии да търсят съгласие за национални приоритети и решаване на кризите. С две думи – възстановяване на диалога. Както във всеки парламент, ще има управляващи и опозиция, но конструктивният политически
диалог трябва да е в основата на търсенето на верните решения“.

Около половината от изказването му беше посветено на изборния процес, предава bTV. Карадайъ напомни, че ДПС са предлагали машинно броене на хартиените бюлетини, но вместо това е било възприето използването на машини за гласуване – „модел, който отблъсна поне половин милион български граждани“, които са в напреднала възраст и с по-ниско образование.

„Нашата надежда беше, че ще бъде преустановена порочната практика на ГЕРБ да използва всички инструменти на изпълнителната власт за натиск върху политическите опоненти. За съжаление, нищо такова не се случи, точно обратното – натискът на вътрешния служебен министър мина всички граници. Под лозунга „Борба с купения вот“ бяха извършени престъпления против гражданските и политическите права на българските граждани“, заяви Мустафа Карадайъ.

Той беше категоричен, че възстановяването на диалога между политическите субекти и институциите може да се случи само ако „самите ние спазваме стриктно Конституцията и законите на страната“.

Снимка: БГНЕС

Related posts

Прогноза за времето

admin

И Варна преустановява плановите прием и операции

Дани Тренчева

След автобусната катастрофа: Поставиха нови знаци на АМ „Струма” край Боснек

Дани Тренчева

МС удължава мерките в помощ на туризма, назначени са 9 нови областни управители

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 30 декември 2021

Дани Тренчева

Смениха ръководството на „Булгаргаз“

admin

Leave a Comment