23.04.2024
България Политика

Кандидатът на „Продължаваме промяната“ опроверга атаките на ГЕРБ за документна измама

Кандидатът на „Продължаваме промяната“ за управител на Българската народна банка (БНБ) Андрей Гюров е защитил докторска степен през 2005 г. във Виена, но регистрираната в Министерството на образованието е различна, актуализираната от първоначално защитената. Това обяснение даде Гюров на брифинг след атаките на ГЕРБ-СДС, че има документна измама при кандидата за гуверньор на най-голямата политическа сила. На фона на обвиненията Гюров не посочи ясно дали има сигурна подкрепа от някоя от партиите в парламента: „Този пост е деполитизиран и се търси широка подкрепа“, твърди Гюров, макар управляващата коалиция повече от месец да не може да се разбере за обща кандидатура.

 

„Тази дисертация е регистрирана от американския университет в България към Министерството на образованието през 2019 г., тоест 14 години след първоначалното написване на тази дисертация. Съответно, на тази тема аз съм работил допълнително и е имало някакви актуализации“, обясни Гюров. В отговор на въпрос на „Дневник“ какво го кара да смята, че защитата продължава да е валидна при актуализацията на научния му труд, той отговори: „В академичните среди, когато се работи по една тема, когато има нова информация, тя се добавя, за да се подобри и представи по различни конференции. Това, че е променен документът означава просто, че аз съм продължил да работя по него“.

 

Гюров заяви, че дисертациите във Виенския университет са онлайн от 2008 г., тоест своята от 2005 г. е поискал от висшето учебно заведение, за да я представи и да не остават съмнения за съществуването ѝ. „Дисертацията е налична в няколко различни факултета, изпратихме мейл и очакваме в най-скоро време да получим оригинала“, каза кандидатът на „Продължаваме промяната“ за гуверньор.

 

 

По другото обвинение на ГЕРБ-СДС, че за да бъде изслушан в комисия, докторската степен на Гюров трябва да е призната в България, а според партията на Бойко Борисов това е станало след заседанието на комисията по бюджет и финанси, Андрей Гюров представи друга версия: „За изслушването изискванията са кандидатът да има степен, по-висока от магистър, каквато аз имам. Така че, всички изисквания за изслушването са изпълнени. За заемането на длъжността тази дисертация да бъде регистрирана в нашата Национална система и тя ще бъде налична, когато се стигне до този момент“, каза Гюров.

Dnevnik.bg

 

Related posts

Финансист: Русия има интерес да продължи да доставя газ, иначе ще има икономически последствия

Дани Тренчева

16 г. затвор за младеж, убил дядо по особено жесток начин

admin

ЦИК: Получихме сигнали за агитация във Viber

Дани Тренчева

Прокуратурата за списъкът „Магнитски“

admin

Новозаразените с коронавирус у нас са 3327

Дани Тренчева

Две деца избягаха от детска градина без персоналът да забележи

admin

Leave a Comment