04.12.2022
България

Как ще се изплащат пенсиите за февруари и допълнителните суми към тях

Над 690 000 пенсионери още днес ще получат еднократно допълнително плащане от 75 лева за това, че са завършили ваксинационния си цикъл доброволно. Това обяви социалният министър Георги Гьоков.

Той обясни още, че с пенсиите за февруари ще бъдат изплатени допълнителни пари на възрастните хора, които през януари са получили по-ниски суми от сбора на пенсията и добавката за COVID в сравнение с декември 2021 г. По този начин плащанията за януари трябва да се изравнят с тези от декември.

„Такива плащания ще има до края на юни”, увери министър Гьоков.

Той отново подчерта, че няма пенсия, която да е по-ниска от получаваната в края на миналата година. „Увеличението е средно с 12,9%. Няма такова голямо увеличение в рамките на една година през последните 12 години”, заяви Гьоков.

Проблемът дошъл с COVID добавките, които от 120 станаха 60 лева. Така немалка част от пенсионерите взели по-малко пари от предходния месец. Доплащане ще има обаче още от този месец.

„През февруари към пенсията, ще има още 3 доплащания – COVID добавка от 60, доплащане за февруари за достигане на размера на декемврийската пенсия, както и доплащане за януари за достигане на декемврийската пенсия”, заяви Гьоков. И подчерта, че отново ще има разминаване между януари и февруари. „В размера на януарските плащания влизат доплащания и за 7 дни от декември”, каза министърът.

„Няма пенсия, изплащана за пълен осигурителен стаж и възраст, по-ниска от линията на бедността”, каза Гьоков. При отпусканите социални пенсии обаче това може да се случи. Волята ни е чрез системата за социално подпомагане да подпомогнем тези пенсионери, чиито доходи са под линията на бедност, ако отговарят на условията за подпомагане”, каза Гьоков.  

Управителят на НОИ Ивайло Иванов обясни, че данните за пенсионерите със завършен ваксинационен курс, които ще получат по 75 лева, се дават от здравното министерство. Такъв списък е предоставен вчера. Така на вече 516 000 души е изплатена сумата по банков път, на 172 000 души ще бъде изплатена в пощенските станции от днес.

„Тези, които ще получат пенсиите си в пощенските станции, ще получат един касов бон. На този касов бон също ще е изписан размера на пенсията, размера на COVID добавката и размера на двете добавки, ако пенсията е по-малка през януари, отколкото през декември”, каза той.

Изплащането на пенсиите започва на 7 февруари, допълни още управителят на НОИ. 

От 1 юли по Кодекса за социално осигуряване предстои актуализация на пенсиите, припомни министър Гьоков. „Тези 6,1% едва ли ще покрият инфлацията от тази година. Правителството планира други действия по пенсионната система. Работи се по варианти за преизчисляване на пенсиите, така че да се компенсират COVID добавките”, каза Гьоков.

Източник: NOVA

Related posts

„Булгаргаз“ ще направи първата си вноска към държавата през март 2025 г.

admin

Радев в отговор на Панов: Аз съм човек на дълга

Дани Тренчева

Хора с фалшиви сертификати решили да се ваксинират, прокуратурата се самосезира

Дани Тренчева

„Сиела Норма”: Около 250 машини трябва да бъдат подменени до балотажа

Дани Тренчева

Почитаме Свети Иван Рилски

admin

Десислава Атанасова: 47-ото Народно събрание няма да има дълъг живот

Дани Тренчева

Leave a Comment