26.06.2022
България

Как ще се изплащат пенсиите за февруари и допълнителните суми към тях

Над 690 000 пенсионери още днес ще получат еднократно допълнително плащане от 75 лева за това, че са завършили ваксинационния си цикъл доброволно. Това обяви социалният министър Георги Гьоков.

Той обясни още, че с пенсиите за февруари ще бъдат изплатени допълнителни пари на възрастните хора, които през януари са получили по-ниски суми от сбора на пенсията и добавката за COVID в сравнение с декември 2021 г. По този начин плащанията за януари трябва да се изравнят с тези от декември.

„Такива плащания ще има до края на юни”, увери министър Гьоков.

Той отново подчерта, че няма пенсия, която да е по-ниска от получаваната в края на миналата година. „Увеличението е средно с 12,9%. Няма такова голямо увеличение в рамките на една година през последните 12 години”, заяви Гьоков.

Проблемът дошъл с COVID добавките, които от 120 станаха 60 лева. Така немалка част от пенсионерите взели по-малко пари от предходния месец. Доплащане ще има обаче още от този месец.

„През февруари към пенсията, ще има още 3 доплащания – COVID добавка от 60, доплащане за февруари за достигане на размера на декемврийската пенсия, както и доплащане за януари за достигане на декемврийската пенсия”, заяви Гьоков. И подчерта, че отново ще има разминаване между януари и февруари. „В размера на януарските плащания влизат доплащания и за 7 дни от декември”, каза министърът.

„Няма пенсия, изплащана за пълен осигурителен стаж и възраст, по-ниска от линията на бедността”, каза Гьоков. При отпусканите социални пенсии обаче това може да се случи. Волята ни е чрез системата за социално подпомагане да подпомогнем тези пенсионери, чиито доходи са под линията на бедност, ако отговарят на условията за подпомагане”, каза Гьоков.  

Управителят на НОИ Ивайло Иванов обясни, че данните за пенсионерите със завършен ваксинационен курс, които ще получат по 75 лева, се дават от здравното министерство. Такъв списък е предоставен вчера. Така на вече 516 000 души е изплатена сумата по банков път, на 172 000 души ще бъде изплатена в пощенските станции от днес.

„Тези, които ще получат пенсиите си в пощенските станции, ще получат един касов бон. На този касов бон също ще е изписан размера на пенсията, размера на COVID добавката и размера на двете добавки, ако пенсията е по-малка през януари, отколкото през декември”, каза той.

Изплащането на пенсиите започва на 7 февруари, допълни още управителят на НОИ. 

От 1 юли по Кодекса за социално осигуряване предстои актуализация на пенсиите, припомни министър Гьоков. „Тези 6,1% едва ли ще покрият инфлацията от тази година. Правителството планира други действия по пенсионната система. Работи се по варианти за преизчисляване на пенсиите, така че да се компенсират COVID добавките”, каза Гьоков.

Източник: NOVA

Related posts

Андрей Гюров: Изискването за зелен сертификат в НС не е точка от дневния ред

Дани Тренчева

Деница Сачева: Държавата върви към фалит

Проф. Ива Христова: Пикът на четвъртата ковид вълна предстои

Дани Тренчева

КТ „Подкрепа“: Подкрепяме увеличението на минималната работна заплата на 710 лв., но подчертаваме, че то е крайно недостатъчно

admin

Бившата шефка на СЕМ Бетина Жотева вече работи за Гешев

Иван Гешев и Лаура Кьовеши проведоха работна среща

Leave a Comment