28.03.2023
България

Как ще се заплаща трудът по празниците?

Заради съвпадането на 25 и 26 декември 2021 г. с почивните събота и неделя и 01 януари 2022 г. със събота, предстоящите коледни и новогодишни празници ще бъдат общо с три дни повече.

От Инспекцията по труда припомнят, че минимум двойно възнаграждение се полага само за работата през дните на официални празници, а ако трудът в тези дни е и извънреден, надницата е четворна. За работата на т.нар. неприсъствени дни, с които се компенсира съвпадението на празниците с почивните, се заплаща по-високо възнаграждение единствено ако трудът е извънреден, като увеличението е със 75%.

За работещите по трудов договор на ненормиран работен ден работата в празничен, почивен или неприсъствен ден винаги е извънреден труд. Извънреден в тези дни е и трудът за работещите при подневно отчитане на работното време. В тези случаи работодателят трябва да възложи работата с нарочна заповед за извънреден труд, издадена поне 24 часа по-рано, с която работникът да е запознат срещу подпис, припомнят от Главната инспекция по труда.

Ако работодателят е въвел сумирано отчитане на работното време, трудът в празничните и работни дни, положен по график, не е извънреден и не се заплаща с увеличение. В този случай работниците имат право на по-висока надница само за работата си през дните на официален празник, която трябва да е минимум двойна.

Related posts

Движението по „Струма” върви към София, за Кулата е през Радомир

Дани Тренчева

ГДБОП щурмува грешна къща при акция във Видин

admin

Компенсират повече семейства, чиито деца не са приети в детски градини

Дани Тренчева

Изборните промени, които партиите (не) трябваше да направят

admin

1 104 нови случая на коронавирусна инфекция са доказани у нас за последните 24 часа

Дани Тренчева

ЕК трябва да даде оценка на Плана за възстановяване до дни

Дани Тренчева

Leave a Comment