18.06.2024
Uncategorized

Как шумът от фойерверките се отразява на животните

С наближаването на празничната новогодишна нощ все повече се говори за начините, по които сме свикнали да я отбелязваме, но не само за блясъка, отрупаните трапези и очакванията следващата да е винаги по-хубава от предишната, но и за фойерверките и опасностите, които те крият. След призива на природозащитни организации за отмяна на организираните зари редица общини в България го направиха, очаква се и в част от тях през 2022 година да се въведе по-строг режим за фойерверките. 

Хиляди кучета и котки в България продължават да живеят на улицата, независимо от редицата програми за кастриране, както и от обособяването на общински приюти за тях. Причината да не успяваме да се справим с този проблем е не в животните, а в нас, хората, защото ние сме тези, които се отнасяме често към домашния си любимец като към моментна играчка или забавление, без да осъзнаваме всички отговорности, които носим като техни собственици. Вероятно често не осъзнаваме и какво причиняваме на животните с иначе тъй красивите фойерверки, с шума, който ги стресира, а нерядко води и до тяхната смърт. 

Илиана Ташева отглежда няколко осиновени кучета у дома си, тя е и сред доброволците, които помагат в общинския приют в Добрич. За нея е необяснимо удоволствието, което хората изпитват, хвърляйки пиратки и бомбички близо до животните и гледайки тяхната реакция. 

Ужасът за животните по празниците наистина е огромен, категоричен е и директорът на Центъра за защита на природата и животните в Добрич Християн Христов.  

Не сме оптимисти, че бихме успели да повлияем на много хора с призива си да търсят други начини на забавление, още повече че парите, които се дават за пиратки, бомбички и фойерверки, могат винаги да се използват за нещо полезно и добро, споделят Илиана Ташева и Християн Христов.  

Съветите на специалистите към собствениците на животни са да не ги пускат да се разхождат без повод, особено в този период на годината, а у дома да им осигурят тъмно и колкото се може по-изолирано място, в което да се скрият. За съжаление на бездомните животни почти не можем да помогнем, освен разбира се, ако просто не се откажем да празнуваме идването на новата година с толкова много шум и суета, а с малко загриженост за животните. 

Източник: БНР

Related posts

Получаваме компенсация, ако пренасрочат полета ни за по-ранен час

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 22 февруари 2022

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 11 март 2022

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 17 февруари 2022

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 9 март 2022

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 28 декември 2021

Дани Тренчева

Leave a Comment