29.05.2024
Covid-19 България

Каква е разликата между ваксините срещу COVID-19?

Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии, припомниха от Министерството на здравеопазването.

От там посочват, че иРНК ваксините обучават клетките в организма как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. Такива са ваксинте, произведени от „Пфайзер“ и „Модерна“.

Аденовирусните ваксини доставят в организма ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. „spike“ протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на производителите „АстраЗенека“ и „Янсен“, както и руската „Sputnik V“, която към момента се разглежда от Eвропейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

Антигенните ваксини използват антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такива са ваксините на „Novavax“ и „Sanofi-GSK“, които понастоящем се оценяват от EMA.

Related posts

Подходящите за зимата гуми са задължителни от днес

Дани Тренчева

МОН започва преглед на учебното съдържание по общообразователните предмети от I до X клас

Дани Тренчева

Буяр Османи се срещна с българската прокуратура

Дани Тренчева

Гешев поиска отлагане на изслушването си в правната комисия

admin

Софийският апелативен съд с решение за убиеца на Милен Цветков

admin

Две училища и една детска градина в Кюстендилска област се обучават онлайн

Дани Тренчева

Leave a Comment