27.03.2023
Covid-19 България

Каква е разликата между ваксините срещу COVID-19?

Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии, припомниха от Министерството на здравеопазването.

От там посочват, че иРНК ваксините обучават клетките в организма как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. Такива са ваксинте, произведени от „Пфайзер“ и „Модерна“.

Аденовирусните ваксини доставят в организма ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. „spike“ протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на производителите „АстраЗенека“ и „Янсен“, както и руската „Sputnik V“, която към момента се разглежда от Eвропейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

Антигенните ваксини използват антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такива са ваксините на „Novavax“ и „Sanofi-GSK“, които понастоящем се оценяват от EMA.

Related posts

Прокуратурата застана срещу майката на Пеевски по делото „Магнитски“

Нови правила за присъственото обучение

Дани Тренчева

ЕК трябва да даде оценка на Плана за възстановяване до дни

Дани Тренчева

Николай Шушков е назначен за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството

admin

Прогноза за времето

admin

Петков след среща със Синдиката на служителите в МВР: Подадохме си ръце, работата продължава

Дани Тренчева

Leave a Comment