23.01.2022
Covid-19 България

Каква е разликата между ваксините срещу COVID-19?

Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии, припомниха от Министерството на здравеопазването.

От там посочват, че иРНК ваксините обучават клетките в организма как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. Такива са ваксинте, произведени от „Пфайзер“ и „Модерна“.

Аденовирусните ваксини доставят в организма ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. „spike“ протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на производителите „АстраЗенека“ и „Янсен“, както и руската „Sputnik V“, която към момента се разглежда от Eвропейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

Антигенните ваксини използват антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такива са ваксините на „Novavax“ и „Sanofi-GSK“, които понастоящем се оценяват от EMA.

Related posts

2 426 са новозаразените с COVID-19 лица у нас

Дани Тренчева

Обсъждат нови ограничителни мерки заради Омикрон

Дани Тренчева

Няма да подписваме клауза „информирано съгласие“ при ваксиниране срещу Covid-19

Дани Тренчева

РЗИ прекрати доставките на безплатни тестове в Дупница

Дани Тренчева

Министър Сандов: Засилен е контролът за внос на нерегламентирани отпадъци

Дани Тренчева

1235 са новозаразените у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment