30.06.2022
България Икономика

Инфлацията у нас продължава да се ускорява

Българската народна банка (БНБ) очаква инфлацията да продължи да се ускорява до края на полугодието. Това става ясно от икономическия преглед на Централната банка, цитиран от БНР.

От БНБ посочват, че анализът е направен на база на януарски данни, а предвид динамиката на събитията прогнозата е краткосрочна – само за първото полугодие. В нея се посочват рискове като международната конюнктура, но тъй като данните са от януари, негативните икономически последици от войната в Украйна не са включени в анализа.

Редица проинфлационни фактори ще тежат върху икономиката през първото полугодие, изчисляват експертите от БНБ. Един от факторите е свързан с мораториума върху цените на енергоносителите за битовите потребители, който изтича в края на март.

Върху потребителската кошница тежат цените на редица хранителни продукти, особено плодовете и зеленчуците, както и на услугите.

Покачващата се инфлация най-вероятно ще доведе до затягане на паричната политика в световен мащаб, коментират от банката. Според експертите това би довело до оскъпяване на доходността по държавните облигации на страните от еврозоната, което ще рефлектира и върху българските държавни ценни книжа.

Related posts

МВР и РЗИ със съвместни мерки за контрол на сертификатите за ваксиниране

Дани Тренчева

Андрей Гюров: трусът в коалицията може да е оздравяващ момент за управлението

Нинова: До седмица започва изплащането на помощта до 50 000 лв. за малки и средни предприятия

Дани Тренчева

СЕМ ограничава Russia Today и Sputnik в България

Дани Тренчева

МЗ сключи договори за закупуването на 7 610 000 щадящи тестове за скрининг на учениците от 1-12 клас

Дани Тренчева

Полицай от Пловдив спаси живота на първокласник, изпаднал в кома

Дани Тренчева

Leave a Comment