04.03.2024
България Икономика

Инфлацията у нас продължава да се ускорява

Българската народна банка (БНБ) очаква инфлацията да продължи да се ускорява до края на полугодието. Това става ясно от икономическия преглед на Централната банка, цитиран от БНР.

От БНБ посочват, че анализът е направен на база на януарски данни, а предвид динамиката на събитията прогнозата е краткосрочна – само за първото полугодие. В нея се посочват рискове като международната конюнктура, но тъй като данните са от януари, негативните икономически последици от войната в Украйна не са включени в анализа.

Редица проинфлационни фактори ще тежат върху икономиката през първото полугодие, изчисляват експертите от БНБ. Един от факторите е свързан с мораториума върху цените на енергоносителите за битовите потребители, който изтича в края на март.

Върху потребителската кошница тежат цените на редица хранителни продукти, особено плодовете и зеленчуците, както и на услугите.

Покачващата се инфлация най-вероятно ще доведе до затягане на паричната политика в световен мащаб, коментират от банката. Според експертите това би довело до оскъпяване на доходността по държавните облигации на страните от еврозоната, което ще рефлектира и върху българските държавни ценни книжа.

Related posts

46 нови случая на КОВИД-19 в страната през последното денонощие

admin

Прогноза за времето 24 януари 2022

Дани Тренчева

ГЕРБ-СДС на консултации при президента

admin

След скандал и сбиване в Плевенско: Жена е убита, 3 души са ранени

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

19 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие у нас

admin

Leave a Comment