31.01.2023
България Икономика

Инфлацията у нас продължава да се ускорява

Българската народна банка (БНБ) очаква инфлацията да продължи да се ускорява до края на полугодието. Това става ясно от икономическия преглед на Централната банка, цитиран от БНР.

От БНБ посочват, че анализът е направен на база на януарски данни, а предвид динамиката на събитията прогнозата е краткосрочна – само за първото полугодие. В нея се посочват рискове като международната конюнктура, но тъй като данните са от януари, негативните икономически последици от войната в Украйна не са включени в анализа.

Редица проинфлационни фактори ще тежат върху икономиката през първото полугодие, изчисляват експертите от БНБ. Един от факторите е свързан с мораториума върху цените на енергоносителите за битовите потребители, който изтича в края на март.

Върху потребителската кошница тежат цените на редица хранителни продукти, особено плодовете и зеленчуците, както и на услугите.

Покачващата се инфлация най-вероятно ще доведе до затягане на паричната политика в световен мащаб, коментират от банката. Според експертите това би довело до оскъпяване на доходността по държавните облигации на страните от еврозоната, което ще рефлектира и върху българските държавни ценни книжа.

Related posts

77 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас

admin

Адвокати търгуват със смърт на пътя

admin

Назначиха нови областни управители на София, Русе, Враца, Кюстендил, Плевен и Разград

Дани Тренчева

Превозвачите губят 100 млн. евро годишно от чакане по граници

admin

До 10% ръст в цените на храните до края на годината

Дани Тренчева

Започва нов прием на документи по мярката 60/40

admin

Leave a Comment