12.08.2022
Икономика Свят

Инфлацията в еврозоната достигна до рекордните 5%

Равнището на инфлацията в еврозоната е достигнало рекордните 5 процента през декември, съобщи Евростат, цитирана от ДПА. Това е най-големият темп на годишна основа от началото тази статистика за 19-те страни членки на валутния съюз през 1997 година.
Бързо покачващите се цени помрачават икономическото възстановяване на ЕС от COVID-19, като най-големи опасения будят цените на електроенергията. Те са скочили с 26 на сто през декември спрямо същия месец на 2020 година, се посочва в предварителната оценка на Евростат, публикувана днес.
Цените на едро на природния газ се повишават от месеци и токът значително поскъпна, което се усети в редица страни, отбелязва ДПА.

През ноември равнището на годишната инфлация, което се основава на цените на хранителните стоки, алкохола, тютюневите изделия, енергията и неенергийните промишлени стоки и услуги, бе 4,9 процента. Тогава енергията поскъпна с 27,5 процента на годишна основа.
ЕК съобщи през ноември, че тази година очаква силен икономически растеж  – увеличение на брутния вътрешен продукт с 4,3 процента, но предупреди, че високата инфлация крие риск от спад.

Годишната цел на Европейската централна банка за инфлацията е 2 процента и дава точния баланс между растеж и стабилност. 

Източник: БТА

Related posts

Природният газ поскъпва с близо 10% от 1 декември

Дани Тренчева

Сривът на лирата накара българите да пазаруват от Турция

Дани Тренчева

Хапчетата срещу коронавирус Paxlovid вече са разрешени в Европа

Дани Тренчева

Украински власти: 21 убити в Суми, включително 2 деца

Дани Тренчева

След забележка за маска: Стрелба с жертви и ранени в Москва

Дани Тренчева

Спряха електрозахранването в атомната централа в Чернобил

Дани Тренчева

Leave a Comment