09.12.2023
България Икономика

Икономист: Новият бюджет е кредитна карта без лимит

Бюджет 2022 е разхищаващ и прилича на кредитна карта без лимит. Това заяви в ефира на „Твоят ден“ по NOVA икономистът Преслав Райков.

Проектобюджетът беше внесен в парламента във вторник. Финансовото министерство отчете, че хазната през януари е на плюс от 940 млн. лева. За същия период миналата година излишъкът е бил двойно по-малък. Той се натрупва в началото на почти всяка бюджетна година, преди министерствата да направят заложените от тях капиталови разходи.

Внесени са и бюджетите за Здравната каса и този за общественото осигуряване. Очаква се обсъждането на план сметките да се състои следващата седмица.

Икономистът Преслав Райков заяви, че новината за излишъка би била добра, ако правителството е дало информация за това как е приключила 2021 г., за какво са били изхарчени големите суми в края на годината, които само за месец възлизат на над 9 млрд. лева.

Според Райков вече трябва да се гледа напред и да се търсят балансирани бюджети, а държавата да спестява средства, защото се очаква икономическата дейност да се засилва, след като пандемията е към своя край.

Икономистът смята, че Бюджет 2022 е крайно неясен и с актуализация през юли месец. Той се надява да не се наложи и друга актуализация през есента, която може да се породи от неблагоприятни обстоятелства – задълбочаване на здравна и енергийна криза или влошаване на външнополитическата обстановка.

Преслав Райков вижда опасност от вкарването на средства в икономиката под формата на държавна намеса и държавно харчене с подкрепа за абсолютно всички. Този подход, твърди експертът, е бил адекватен в средата на здравната криза, но не и когато се излиза от нея.

Related posts

„Пътна полиция“ с нова акция, за какво ще следят

2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България

Пак рекорд! 18 часа заседаваха депутатите за Изборния кодекс. Запазиха район „Чужбина

admin

Радев: Изборите са възможност да санкционирате лъжата

Дани Тренчева

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство във връзка със софтуер „Pegasus“

Дани Тренчева

Очакваме БСП да предложи формата за разговори

admin

Leave a Comment