29.05.2024
България Икономика

Икономист: Новият бюджет е кредитна карта без лимит

Бюджет 2022 е разхищаващ и прилича на кредитна карта без лимит. Това заяви в ефира на „Твоят ден“ по NOVA икономистът Преслав Райков.

Проектобюджетът беше внесен в парламента във вторник. Финансовото министерство отчете, че хазната през януари е на плюс от 940 млн. лева. За същия период миналата година излишъкът е бил двойно по-малък. Той се натрупва в началото на почти всяка бюджетна година, преди министерствата да направят заложените от тях капиталови разходи.

Внесени са и бюджетите за Здравната каса и този за общественото осигуряване. Очаква се обсъждането на план сметките да се състои следващата седмица.

Икономистът Преслав Райков заяви, че новината за излишъка би била добра, ако правителството е дало информация за това как е приключила 2021 г., за какво са били изхарчени големите суми в края на годината, които само за месец възлизат на над 9 млрд. лева.

Според Райков вече трябва да се гледа напред и да се търсят балансирани бюджети, а държавата да спестява средства, защото се очаква икономическата дейност да се засилва, след като пандемията е към своя край.

Икономистът смята, че Бюджет 2022 е крайно неясен и с актуализация през юли месец. Той се надява да не се наложи и друга актуализация през есента, която може да се породи от неблагоприятни обстоятелства – задълбочаване на здравна и енергийна криза или влошаване на външнополитическата обстановка.

Преслав Райков вижда опасност от вкарването на средства в икономиката под формата на държавна намеса и държавно харчене с подкрепа за абсолютно всички. Този подход, твърди експертът, е бил адекватен в средата на здравната криза, но не и когато се излиза от нея.

Related posts

Мъж е обвинен в убийството на баща си

admin

КЕВР обсъди с ЕРП-тата мярката срещу високите цени на тока

Дани Тренчева

Медик: Крайно време е да се въведе задължителна ваксинация за определени групи

Дани Тренчева

Майката на убития психолог Иван Владимиров изплака болката си

admin

Прогноза за времето 8 февруари 2022

Дани Тренчева

Герджиков: Изходът от ситуацията е болница „Лозенец“ да премине към СУ

Дани Тренчева

Leave a Comment