19.04.2024
Covid-19 Свят

Израел тества четвърта доза COVID ваксина върху 150 медици

Израелска болница приложи 4-та доза от ваксината срещу Ковид-19 на тестова група, предаде Ройтерс. Страната обмисля да одобри мярката за уязвимите групи от населението в опит да изпревари скока на инфекциите заради варианта Омикрон.

Проучването на Медицински център Шеба в Рамат Ган „ще се съсредоточи върху ефикасността на ваксината за производство на антитела и безопасността, за да се установи дали е необходима четвърта доза като цяло“, заяви говорител на центъра.

150-те участници в проучването са медицински персонал. Експертна група на Министерството на здравеопазването миналата седмица препоръча Израел да стане първата страна, която ще предложи четвърта доза ваксина – известна още като втори бустер – на хората на възраст над 60 години, на тези с компрометирана имунна система, и на медицинските работници.

Четвъртата игла обаче чака окончателно одобрение от генералния директор на здравното министерство Нахман Аш – лекар, чието решение, според служители, ще бъде направено без намеса на правителството.

Заради притеснения, свързани с липсата на данни от тестове, Аш може да промени критериите за допустимост, като повиши възрастовия праг на 70 години и извади медицинските работници от списъка, съобщиха израелски медии. Преди година Израел беше страната, която най-бързо въведе първоначалните ваксини.

Източник: БНР

Related posts

Кандидатът за нов премиер на РСМ кани в Скопие Кирил Петков, след като заеме поста

Дани Тренчева

Радев: Очаквам бързо връщане на децата в клас, а COVID тестовете да станат безплатни

Дани Тренчева

3183 са новите случаи на коронавирус

Дани Тренчева

Бомбардировки над Житомир, поразени са две болници

Дани Тренчева

Силно земетресение разтърси Афганистан, има загинали

Дани Тренчева

4 са новозаразените с COVID в Благоевград

Leave a Comment