04.10.2023
Covid-19 Свят

Израел тества четвърта доза COVID ваксина върху 150 медици

Израелска болница приложи 4-та доза от ваксината срещу Ковид-19 на тестова група, предаде Ройтерс. Страната обмисля да одобри мярката за уязвимите групи от населението в опит да изпревари скока на инфекциите заради варианта Омикрон.

Проучването на Медицински център Шеба в Рамат Ган „ще се съсредоточи върху ефикасността на ваксината за производство на антитела и безопасността, за да се установи дали е необходима четвърта доза като цяло“, заяви говорител на центъра.

150-те участници в проучването са медицински персонал. Експертна група на Министерството на здравеопазването миналата седмица препоръча Израел да стане първата страна, която ще предложи четвърта доза ваксина – известна още като втори бустер – на хората на възраст над 60 години, на тези с компрометирана имунна система, и на медицинските работници.

Четвъртата игла обаче чака окончателно одобрение от генералния директор на здравното министерство Нахман Аш – лекар, чието решение, според служители, ще бъде направено без намеса на правителството.

Заради притеснения, свързани с липсата на данни от тестове, Аш може да промени критериите за допустимост, като повиши възрастовия праг на 70 години и извади медицинските работници от списъка, съобщиха израелски медии. Преди година Израел беше страната, която най-бързо въведе първоначалните ваксини.

Източник: БНР

Related posts

Учен: До Коледа смъртните случаи от COVID-19 може да станат 7 пъти повече

Дани Тренчева

Броят на заразените с коронавирус бележи значителен ръст в целия свят

Дани Тренчева

Започна обсъждането по разширяването на Шенген

admin

Частично възобновяват полетите от летището в Истанбул

Дани Тренчева

Кристалина Георгиева запазва поста си в МВФ

Дани Тренчева

МОН: Осигурени са тестове за малките ученици до началото на декември

Дани Тренчева

Leave a Comment