23.01.2022
България

Здравното министерство с важни препоръки за празничните дни

В навечерието на Коледно-новогодишните празници, когато ще бъдем повече време със семействата, близките и приятелите си, Министерството на здравеопазването пожела на всички приятно изкарване и напомни, че е важно да спазваме противоепидемичните мерки. 

Ето и основните препоръки, които е добре да спазваме:

–        Когато пазарувате за празничните дни, носете маски и избягвайте натоварените часове.

–        Редовно подменяйте своята маска, като в зависимост от това дали тя е за еднократна или многократна употреба – след като я използвате, изхвърлете я или я изперете.

–        Редовно проветрявайте помещенията, в които няма подходяща вентилация.

–        Спазвайте дистанция на обществените места – търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н.

–        По възможност избягвайте местата, на които се струпват много хора едновременно.

–        Носете своя „зелен сертификат“, защото той ще Ви бъде изискан при посещение в обекти, за които притежанието му е задължително.

–        Не забравяйте да миете и/или дезинфекцирате ръцете си след контакт с повърхности и предмети, до които са имали досег повече хора.

–        Ако усетите макар и слабо неразположение, отложете срещите с други хора.

–        При оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19, се самоизолирайте и се консултирайте с Вашия лекар. Той ще прецени дали и кога е необходимо да се изследвате за коронавирусната инфекция.

–        Ако планирате пътуване, предварително се запознайте с изискванията, свързани с COVID-19, на държавата или мястото за настаняване.

–        В празничните дни не се събирайте на големи групи поради вероятността сред присъстващите да има носители на COVID-19, които все още нямат симптоми.

–        Бъдете особено внимателни при посещенията на възрастни близки и роднини.

Ваксинацията срещу COVID-19 предпазва Вас и Вашите близки от тежко протичане на заболяването и евентуална хоспитализация. Планирайте своята ваксинация и не отлагайте прекалено дълго.

Нашето ежедневно поведение е важен аспект на борбата с вируса. В този смисъл спазването на противоепидемичните мерки и ваксинацията ще ни помогнат по-бързо да преодолеем пандемията и да се радваме на още много празници с любимите си хора.

Related posts

Близо 6 на сто положителни тестове за Covid-19 у нас

Дани Тренчева

ДПС сезира ДАНС за „Златните паспорти“

Дани Тренчева

За поредна година „Българската Коледа” ще събира средства за нуждаещи се деца

Дани Тренчева

Бременна жена падна в шахта в столицата

Дани Тренчева

Вариант за кабинет – имената на министрите, които се спрягат

Дани Тренчева

Д-р Илиев: Делта вариантът е толкова заразен, че който не е ваксиниран, ще се разболее

Дани Тренчева

Leave a Comment