18.06.2024
България

Здравното министерство с важна информация за родителите на деца под карантина

Родителите на деца, върнати от детско заведение (детска градина или ясла), вкл. и заради карантина, имат право на болничен лист. Това е посочено в Кодекса за социално осигуряване, припомнят от Министерството на здравеопазването.

Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв. Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв.

Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Related posts

С над 47% по-ниска цена на природния газ за ноември предлага „Булгаргаз“

admin

Румен Радев представи задачите и приоритетите на служебното правителство

admin

ДПС подкрепят изгонването на руските дипломати

admin

Издирването на 12- годишния Сашко продължава и днес

admin

Обявиха какви ще са компенсациите за общините заради скъпия ток

Дани Тренчева

Заловиха шофьор със смъртоносните 4,14 промила алкохол

admin

Leave a Comment