30.06.2022
България

Здравното министерство с важна информация за родителите на деца под карантина

Родителите на деца, върнати от детско заведение (детска градина или ясла), вкл. и заради карантина, имат право на болничен лист. Това е посочено в Кодекса за социално осигуряване, припомнят от Министерството на здравеопазването.

Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв. Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв.

Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Related posts

Служители на „Автомагистрали – Черно море“ще блокират АМ „Хемус“

admin

Украинските бежанци в България са близо 66 000

Депутатите няма да обсъждат въвеждане на зелен сертификат за НС

Дани Тренчева

Божанов: Шири се дезинформация с вероятен произход Кремъл, киберинцидентите се увеличават

Преговарящите за икономиката обявиха нулева търпимост към корупцията

Дани Тренчева

Разследва се тежък пътен инцидент в Пернишко

Дани Тренчева

Leave a Comment