29.03.2024
Covid-19 България

Здравното министерство спешно купува детски COVID тестове

Във връзка с извънредната епидемична обстановка в страната, свързана с разпространението на COVID-19, Министерство на здравеопазването спешно ще закупи бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2 с цел скрининг на ученици от 1-12 клас и осигуряването на по-продължително провеждане на учебнияпроцес присъствено, поради което отправя настоящата покана до всички заинтересовани лица за представяне на оферти за тяхната доставка при следните условия. Поканата е публикувана в сайта на Здравното министерство. 

Общото необходимо количество е до 7 610 000 теста, разделени на 5 отделни обособени позиции, в зависимост от сроковете за доставка, се казва още в поканата. Всеки участник може да оферира различни количества тестове в зависимост от възможността си да извърши доставка/и в посочения/те срок/ове. Минималното количество тестове, което всеки участник може да оферира е 10 000 теста. 

Разпределение и срок на доставка

Обособена позиция № 1 – максимално количество до  700 000 теста със срок на доставка до 21.01.2022г.
Обособена позиция № 2 – максимално количество до 1 400 000 теста със срок на доставка до 03.02.2022г.
Обособена позиция № 3 – максимално количество до 1 400 000 теста със срок на доставка до 10.02.2022г.
Обособена позиция № 4 – максимално количество до 1 410 000 теста  със срок на доставка до 24.02.2022г.
Обособена позиция № 5 –  максимално количество до 2 700 000 теста със срок на доставка до 02.03.2022г.

Място на доставка: посочено от възложителя на територията на гр. София. 

Изисквания към тестовете:

6.1. Предлаганите тестове трябва да бъдат от производител, който произвежда тестове включени в Общия списък на взаимно признати бързи антигенни тестове за COVID-19 на Комисията за здравна сигурност на ЕС, актуален към датата на подаване на офертата. Списъкът е публикуван на следния интернет адрес: https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_common-list_en.pdf
6.2. Тестовете да се изпълняват с проби от слюнка, като не се провеждат чрез самотестуване.
6.3. Всички принадлежности, необходими за извършване на изследването, да са включени в комплекта (контейнер/колектор/чашка/торбичка за слюнка, буфер и др.);
6.4. Чувствителност на теста: ≥ 95 %, което се доказва с документите по точка 9.1. от настоящата покана;
6.5. Специфичност на теста: ≥ 98 %, което се доказва с документите по точка 9.1. от настоящата покана;
6.6. Тестовете трябва да са с оценено съответствие с приложимите в Европейската общност нормативни изисквания и да бъдат маркирани със знак „СЕ“;
6.7. Към датата на доставка, тестовете трябва да са с остатъчен срок на годност не по-малко от 75 % от обявения от производителя.
6.8. При доставка тестовете трябва да са придружени с документ за качество на всяка конкретна партида, издаден от производителя, в които да е отбелязано датата на производство и срокът на годност/датата на валидност (придружен с официален превод на български език).
6.9. Към датата на доставка за предлаганите тестовете не следва да има регистрирани данни в ИАЛ и/или EUDAMED за инциденти/потенциални инциденти през последните 18 месеца, както и за блокирани или изтеглени от пазара партиди по причини, свързани с безопасността на медицинските изделия през последните 18 месеца;
6.10. При доставка на тестовете към всяка кутия следва да има инструкция за употреба на български език. Върху опаковката следва да са отбелязани името, седалището и адреса на управление на производителя и името, седалището и адреса на управление на упълномощения представител и на вносителя (когато е приложимо). 

Цялата покана вижте тук 

Припомняме, че във вторник министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова прекрати текущата процедура по закупуване на бързи детски антигенни тестове. Поканата за осигуряване на около 12 500 000 щадящи теста беше публикувана на сайта на министерството на 30 декември 2021 г. Прекратяването на процедурата е следствие от извършена проверка, констатирала пропуски при организацията на процедурата. 

Междувременно бившият министър на здравеопазването в служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров направи коментар по темата в профила си в социалните мрежи. Той заяви, че няма нищо общо с тази процедура за закупуване на тестове за ученици.

„Мандатът ми приключи на 13 декември, 17 дни преди обявяването на процедурата. Поръчката за тестове, обявена от мен беше през октомври за 1,5 милиона теста и е приключена преди два месеца“, заяви Кацаров. 

Снимка: БГНЕС

Related posts

Втори ден протестират превозвачите в Пловдив

admin

Недекларирана валута за над 670 000 лева е открита на „Капитан Андреево“

admin

Черна статистика

admin

Лаура Кьовеши: Получихме рекорден брой сигнали от България

Нови 747 заразени с коронавирус у нас

admin

Янаки Стоилов: Дали целта на ВСС не е да довърши мандата, преди да се произнесе за Гешев?

Leave a Comment