05.02.2023
Covid-19 България

Здравният министър: Зеленият сертификат не е дискриминация

„Има много примери за дискриминация в нашето общество, но изискването за зелен сертификат не е едно от тях“. Това написа здравният министър проф. Асена Сербезова в пост във Facebook, в който коментира вчерашния протест на партия “Възраждане”.

Според професора “разделянето на хората в групи по даден рационален признак не е дискриминация. Никой, например, не говори, че пушачите са дискриминирани, въпреки че в ресторантите е забранено да се пуши, освен в откритите части, защото опазването на здравето на непушачите е по-висша ценност”, казва здравният министър. 

Тя продължава, като пояснява, че зеленият сертификат не е дискриминативен, а напротив. 

“Без валиден зелен сертификат не можем да посещаваме ресторанти, но пред нас има точно три възможности, за да ги посещаваме по време на пандемия, опазвайки собственото здраве, и това на другите, и само една от тях е ваксинация. Това, че може да направим един от три избора в никакъв случай не ни поставя в условията на дискриминация”, казва още министърът.

“Много държави, в усилията си да ограничат разпространението на коронавирусната инфекция, въведоха национални сертификати. Нито една държава не може да бъде успешна в борбата си с коронавирусната инфекция, ако е сама в усилията и мерките. Това изисква съвместни усилия между всички държави в ЕС и техните граждани”, пише Сербезова. 

Тя завършва поста си с това, че липсата на доверие у хората “не се дължи на ваксините, нито на зеления сертификат, а на фактори, започнали да го подкопават много преди да се появи COVID-19…”.

Related posts

Двама тийнейджъри загинаха при тежка катастрофа в Плевенско

Дани Тренчева

Слави Трифонов: На България ѝ е необходимо правителство, ще подкрепим ПП

Дани Тренчева

Протести в Германия след влезлите в сила нови противоепидемични ограничителни мерки

Дани Тренчева

Полицаят, пострадал при инцидент с мигранти на магистрала „Тракия“, остава в медикаментозна кома

admin

Забраняват каруците в София от 1 юни

Дани Тренчева

Експерт: COVID добавката трябва да се дава само на нуждаещите се, а не на всички

Дани Тренчева

Leave a Comment