25.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Затворени са вратите на музея в Благоевград

Служителите на Регионалния исторически музей предприеха ефективни стачни действия заради обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на институтите в Проекта на Закона за държавния бюджет за 2022 г. 

„Отношението, което демонстрират отговорните фактори към нашите искания и нашия протест показват, че всъщност те са тотално незаинтересовани от това. Явно ще трябва да се стигне до по-сериозни протестни действия, явно ще трябва да покажем по по-ясен начин какво би се случило с нашето общество“ – каза в интервю за Радио Благоевград директорът на музея Кирил Алексиев. Той посочи, че едно от исканията е да се увеличи единният разходен стандарт за издръжка. Според него много грешно и превратно се тълкува това искане. 

„Вчера гледахме изявлението на финансовия министър, който ясно заяви, че пари за заплати не дава. Всъщност в единния разходен стандарт не влизат само заплатите, които са за хора със специално образование, извършват специфична, изключително трудна и много сложна работа. Заплатите са мизерни и недостатъчни, направо подигравателни. Но това не е най-важното. В единния разходен стандарт влиза цялата издръжка на закритите площи в музея. Ние се надяваме да се сложи на открити площи, защото такива няма, а има цели археологически паркове, които трябва да се поддържат. Поддръжката на едно такова място гълта огромни средства“ – обясни още Кирил Алексиев и даде пример със Скаптопара. Ако се стопанисва, само за косенето през годината ще са необходими поне 20 хиляди лева. Трябва да има човек за охрана, един или двама, трябва да има човек, който да развежда туристите, а това са разходи за заплати. Трябват още пари за ток, вода, инфраструктура, ремонтни дейности.

Кирил Алексиев припомни, че сградата на Регионалния исторически музей в Благоевград е строена през 1979 година и основен ремонт досега не е правен. Правени са козметични ремонти.

„Ситуацията е изключително аварийна. Фондовите хранилища са в много лошо състояние. Имаме плесени, влага, т.е. заради възрастта на сградата и съвсем ясни конструктивни проблеми, е необходима значителна намеса. За цялата минала година успяхме да заделим 30 хиляди лева за ремонти. А тук не е само сградата на музея. Имаме две лаборатории за консервация и реставрация; къщата на Георги Измирлиев – Македончето; базата в с. Покровник, която е огромна по територия и всъщност това е фондовата база, в която се съхраняват всички материали. Всичко това е в изключително тежко състояние. Отделно имаме проблем  със свличащата се земна маса зад музея. Пишем преписки, докладни. Никой не ни обръща внимание по никакъв начин.“ – сподели още Кирил Алексиев.

„Силно се надявам музейната общност да е единна, това е много важно, много е важно да бъдем подкрепени от другите сектори. Ние освен културен институт, донякъде сме и образователен институт, защото подпомагаме образователните дейности. Не виждаме подкрепа засега от учителите, които подкрепихме при тяхната стачка. Ние искаме да имаме възможност да изпълняваме служебните си задължение. Нашите служебни задължения са да съхраняваме културно историческото наследство на България, да го популяризираме, да го изучаваме, а ние нямаме тази възможност“ – заключи директорът на Регионалния исторически музей Кирил Алексиев и допълни, че ако исканията им не бъдат чути, протестите най-вероятно ще продължат на 3-ти март, Националния празник на България.

Related posts

Откриха издирваната студентка на ГКПП „Кулата“ с криминално проявен

admin

Бесен на ВиК вилнее в село Церово: Боян завърза с въже и издърпа с колата противопожарен и спирателен кран

admin

4 нови случая на коронавирус в Благоевград

admin

Засилен е трафикът на границата с Гърция

admin

Четвъртокласниците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли с открит урок в Общинска администрация – Симитли

Затвориха АМ „Струма“: Граждански протест заради затворения мост на Покровнишко шосе

Leave a Comment