07.06.2023
България Икономика

Заради скъпия ток: С колко ще поскъпне почивката в родните курорти?

Тенденцията към увеличение на цените на туристическите продукти започна още през миналата година. Това е характерно не само за България, но и за цяла Европа. Това каза в ефира на „Социална мрежа“ Даниела Стоева от Асоциацията на българските туроператори. По думите й една от причините за ръста на цените са и разходите за по-добрата защита на посетителите по време на пандемията. 

„Хотелиерите се стараят да осигурят максимално защитена среда на туристите както в хотелите, така и в превозните средства. Всичко това води до увеличение на цените. Катализатор на повишените стойности на туристическите продукти безспорно е и увеличението в цената на тока през последните месеци. Зимните курорти първи посрещнаха тази вълна. Цената на електроенергията е основен компонент за ценообразуването на себестойността на туристическия продукт. Това се отразява както на цените на нощувките, така и на ски съоръженията. Сериозен проблем остава и липсата на кадри в сектора. Пред този проблем бяхме изправени и преди пандемията, но тя го катализира“, обясни тя. 

Стоева допълни, че повишението в зимните ни курорти е между 10 и 20%, което е умерено на фона на увеличените разходи на хотелиерите. 

„Не е учудващо, че и този сезон почивките ще за запазват в последния момент. Трябва да спрем да сравняваме с времето преди пандемията, когато имаше множество ранни записвания и туристическият бизнес беше сравнително предвидим“, каза още Даниела Стоева. 

Българският туризъм обаче остава зависим и от чуждестранните посетители, смята тя. 

„Трябва да сме малко по-гъвкави в налагането на ограничения за влизане у нас от конкретни страни“, коментира още Стоева. 

Източник: NOVA

Related posts

Очаква се интензивен трафик по пътищата в страната

Дани Тренчева

Pfizer очаква годишна печалба от 54 милиарда долара

Дани Тренчева

Къде може да си направите безплатни бързи антигенни тестове в страната

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

За първи път ще има матура по рядък език

Дани Тренчева

Велики вторник е! Ден за смирение и поучение

admin

Leave a Comment