18.06.2024
България Икономика

Заради скъпия ток: С колко ще поскъпне почивката в родните курорти?

Тенденцията към увеличение на цените на туристическите продукти започна още през миналата година. Това е характерно не само за България, но и за цяла Европа. Това каза в ефира на „Социална мрежа“ Даниела Стоева от Асоциацията на българските туроператори. По думите й една от причините за ръста на цените са и разходите за по-добрата защита на посетителите по време на пандемията. 

„Хотелиерите се стараят да осигурят максимално защитена среда на туристите както в хотелите, така и в превозните средства. Всичко това води до увеличение на цените. Катализатор на повишените стойности на туристическите продукти безспорно е и увеличението в цената на тока през последните месеци. Зимните курорти първи посрещнаха тази вълна. Цената на електроенергията е основен компонент за ценообразуването на себестойността на туристическия продукт. Това се отразява както на цените на нощувките, така и на ски съоръженията. Сериозен проблем остава и липсата на кадри в сектора. Пред този проблем бяхме изправени и преди пандемията, но тя го катализира“, обясни тя. 

Стоева допълни, че повишението в зимните ни курорти е между 10 и 20%, което е умерено на фона на увеличените разходи на хотелиерите. 

„Не е учудващо, че и този сезон почивките ще за запазват в последния момент. Трябва да спрем да сравняваме с времето преди пандемията, когато имаше множество ранни записвания и туристическият бизнес беше сравнително предвидим“, каза още Даниела Стоева. 

Българският туризъм обаче остава зависим и от чуждестранните посетители, смята тя. 

„Трябва да сме малко по-гъвкави в налагането на ограничения за влизане у нас от конкретни страни“, коментира още Стоева. 

Източник: NOVA

Related posts

Сигнал за системен тормоз в детска градина

admin

Парламентът не прие правилника си за работа

admin

Трима загинаха при тежка катастрофа в Старозагорско

admin

15 млн. лв. са предвидени за финансиране на български неделни училища зад граница

Дани Тренчева

Полицаи отказаха 10 хиляди евро подкуп

admin

1564 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас

admin

Leave a Comment