26.05.2024
България

Заради високите цени на тока: Детски градини в Пловдив са пред затваряне

Високите цени на тока може да наложат затваряне на детски градини. В Пловдив директори търсят спешно решение на проблема.

В ЦДГ „Мирослава“ фактурата е доста висока. Директорът Радка Гъркова споделя, че сумата възлиза на 3000 лева, а предната е била за 1100 лв. „Трудно бихме могли да ги платим, с договорите, които ни предлага EVN, е невъзможно да покрием разходите, предава NOVA.

Това са прогнозните цени, те могат да бъдат коригирани, но няма как да ги предвидим и платим“, заяви тя. По думите ѝ от една година са на свободния пазар, а разликата в цените не е толкова голяма.

„В рамките на един месец имаме възможност да прекратим договора с доставчика, но в такъв случай подлежим на неустойка. Надбавката покрива административни дейности, но това не ни гарантира, че няма да бъдем изненадани, защото разходите се покачват“, сподели директорът. И допълни, че ток се използва за отопление и изхранване на децата. 

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов посочи, че около 110% са се вдигнали разходите за ток. „Чакаме държавния бюджет, за да изготвим и общинския. Междувременно отпускаме помощи според възможностите си“, разкри той.

И увери, че няма вариант за затваряне на детски градини заради ръста в цената на тока.

Related posts

Президентът връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС на 15 май

admin

Медиците от Видин прекратяват гладната стачка

Дани Тренчева

10 000 евро глоба за освиркванията на българския химн

admin

Хороскоп за 8 ноември! Напрегнат ден за две зодии

admin

Топ 5 на най-добрите причини да гласуваш в неделя

Дани Тренчева

Премиерът: Първи приоритет ни е енергийната криза

Дани Тренчева

Leave a Comment