27.07.2024
България

Заради високите цени на тока: Детски градини в Пловдив са пред затваряне

Високите цени на тока може да наложат затваряне на детски градини. В Пловдив директори търсят спешно решение на проблема.

В ЦДГ „Мирослава“ фактурата е доста висока. Директорът Радка Гъркова споделя, че сумата възлиза на 3000 лева, а предната е била за 1100 лв. „Трудно бихме могли да ги платим, с договорите, които ни предлага EVN, е невъзможно да покрием разходите, предава NOVA.

Това са прогнозните цени, те могат да бъдат коригирани, но няма как да ги предвидим и платим“, заяви тя. По думите ѝ от една година са на свободния пазар, а разликата в цените не е толкова голяма.

„В рамките на един месец имаме възможност да прекратим договора с доставчика, но в такъв случай подлежим на неустойка. Надбавката покрива административни дейности, но това не ни гарантира, че няма да бъдем изненадани, защото разходите се покачват“, сподели директорът. И допълни, че ток се използва за отопление и изхранване на децата. 

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов посочи, че около 110% са се вдигнали разходите за ток. „Чакаме държавния бюджет, за да изготвим и общинския. Междувременно отпускаме помощи според възможностите си“, разкри той.

И увери, че няма вариант за затваряне на детски градини заради ръста в цената на тока.

Related posts

Гешев разпореди проверка на маркировката и сигнализацията по магистралите

Дани Тренчева

И надзирателите в затворите излизат на протест – за какво настояват

Дани Тренчева

Църквата почита днес Св. преподобна Ксения Римлянка

admin

Второ бургаско училище получи днес бомбена заплаха

admin

Поредна смяна на съдията по делото срещу прокурорския син

admin

Досиетата Пандора: Николай Младенов регистрирал офшорка без да я декларира в ООН

Дани Тренчева

Leave a Comment