28.03.2024
България

Заради високите цени на тока: Детски градини в Пловдив са пред затваряне

Високите цени на тока може да наложат затваряне на детски градини. В Пловдив директори търсят спешно решение на проблема.

В ЦДГ „Мирослава“ фактурата е доста висока. Директорът Радка Гъркова споделя, че сумата възлиза на 3000 лева, а предната е била за 1100 лв. „Трудно бихме могли да ги платим, с договорите, които ни предлага EVN, е невъзможно да покрием разходите, предава NOVA.

Това са прогнозните цени, те могат да бъдат коригирани, но няма как да ги предвидим и платим“, заяви тя. По думите ѝ от една година са на свободния пазар, а разликата в цените не е толкова голяма.

„В рамките на един месец имаме възможност да прекратим договора с доставчика, но в такъв случай подлежим на неустойка. Надбавката покрива административни дейности, но това не ни гарантира, че няма да бъдем изненадани, защото разходите се покачват“, сподели директорът. И допълни, че ток се използва за отопление и изхранване на децата. 

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов посочи, че около 110% са се вдигнали разходите за ток. „Чакаме държавния бюджет, за да изготвим и общинския. Междувременно отпускаме помощи според възможностите си“, разкри той.

И увери, че няма вариант за затваряне на детски градини заради ръста в цената на тока.

Related posts

Велики вторник е! Ден за смирение и поучение

admin

Делото за откритата в куфар Евгения продължава

admin

Ще има ли великденски добавки за пенсионерите

admin

2 602 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през изминалото денонощие

Дани Тренчева

Над 35 000 безработни младежи започнаха работа през 2021 г.

Дани Тренчева

Президентът се разсърди на Дойче веле за ‘Двете лица на Румен Радев’

Leave a Comment