16.04.2024
Covid-19 България

Започват проверките за зелен сертификат и налагането на глоби

Изтече отсрочката, която здравното министерство даде в края на миналата седмица за набавяне на зелен сертификат за служителите и посетителите на кина, театри, заведения и други. От днес нарушителите ще бъдат глобявани. Също от днес общопрактикуващите лекари ще предписват безплатни лекарства за лечение на Covid-19.

От днес без сертификат ще се влиза само в хранителните магазини, банките, аптеките, държавните институции и на посещение при лекар. За всички останали места за закрито, където може да има струпване на хора, като заведения, търговски центрове, кина, театри и други, зеленият сертификат е задължителен както за служителите, така и за посетителите на тези обекти.

Сертификатите за ваксинация, преболедуване или отрицателен антигенен или PCR тест, са задължителни за работещите в болниците и домовете за възрастни хора.

Отсрочка имаше до днес. Нарушителите вече ще бъдат глобявани.

Зелен сертификат за преболедуване на Covid-19, установен и регистриран с бърз антигенен тест, вече може да се изтегли от Националната здравно-информационна система. Той вече важи не шест, а 12 месеца, но само в пределите на страната.

От днес личните лекари ще могат да предписват от безплатните лекарства за лечение на Covid. Това ще става с електронна рецепта, а разрешение им даде в петък Надзорният съвет на Здравната каса.

Related posts

1827 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Депутатите удължиха работното си време

Дани Тренчева

Комитова: Докладът за състоянието на АМ „Струма“ е готов

Дани Тренчева

Броят на населението у нас ще е ясен в края на годината

Дани Тренчева

909 нови случаи на коронавирус у нас за последното денонощие

admin

Христо Иванов: Няма промяна в позицията на ДБ за РС Македония

admin

Leave a Comment