01.07.2022
България

Ефективна ли ще бъде новата методика за оценяване на учебните заведения

Нов начин на финансиране на училищата предвиждат от МОН. Парите няма да следват ученика, а качеството. Нова методология на оценяване на учебните заведения ще акцентира именно върху това. 

„Методологията не се отнася за цялостното финансиране на училищата. Тя е известна като оценка на добавената стойност на училищата/ Проследява се един випуск между две оценявания на всички ученици. Те показват някакви резултати, на база на които се прави прогноза за представянето им занапред. От реално показаните резултати по-късно се изважда прогнозата“, обясни един от авторите на методологията  проф. Кирил Банков. 

Председателят на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров коментира, че е важно да се определят критериите, които ще следят и оценяват образованието. 

„Време е да се започне разговор за такъв нов модел, но той трябва да е дълъг и да постигне национален консенсус. Засега критериите не са ясни“, каза още той. 

Директорът на столичното 199 СУ Диян Стаматов добави от своя страна, че моментът за въвеждане на такава методология не е подходящ. 

„Не е новост идеята да се въведе качеството като елемент на финансиране. Времето за това сега обаче не е подходящо. Последните две години сме в онлайн режим на обучение. В безтегловност сме. Смятам, че  постCOVID периода ще продължи още няколко месеца. Време, което може да се използва за дебат по темата“, допълни той. 

Източник: NOVA

Related posts

НС наложи мораториум върху цените на тока и парното за бита

Дани Тренчева

Спада нивото на заболеваемост от COVID-19 у нас

Дани Тренчева

Собствениците на нощни заведения се срещнаха извънредно

Дани Тренчева

Отново близо 4000 заразени с COVID-19 за денонощие

Дани Тренчева

Прокуратурата извършва проверка за гражданството на Кирил Петков

Дани Тренчева

Сачева: Народът не иска да изчегърта ГЕРБ

Дани Тренчева

Leave a Comment