29.06.2022
Свят

ЕС разговаря с няколко държави за доставки на газ

ЕС разговаря за осигуряване на доставките на газ за Европа с няколко държави, сред които САЩ, Норвегия, Катар и Азербайджан. Това съобщи днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси. Той уточни, че в следващите дни представители на ЕК ще имат срещи по тази тема във Вашингтон и в Баку. По неговите думи Норвегия е увеличила в последните месеци количеството на доставяния на газ за ЕС.

Според него все още не може да се каже кога и как ще приключи започналата миналата есен проверка на комисията за възможно нарушение на правилата на пазара от страна на производители и доставчици на газ в ЕС. Той поясни, че проверката цели да установи има ли връзка между действията на тези дружества и повишението на енергийните цени.

Говорителят поясни, че от „Газпром“ са били получени отговори с общодостъпни данни, но все още ЕК очаква попълването на въпросника от страна на руското дружество. Той уточни, че нарушение може да се установи само ако има доказателства за сключено споразумение или за договорено действие срещу пазарните правила, или за злоупотреба с господстващо положение.

Разширението на газопровода „Северен поток“ не е проект от общоевропейски интерес и трябва да бъде съобразено с европейските правила, заяви говорителят. Той обясни, че засега сроковете за одобрение на проекта са спрени по процедура, докато бъдат получени допълнителни документи.

След това се очаква оценката на германските власти и, ако те се произнесат положително, ЕК ще трябва да издаде становище доколко проектът съответства на европейското право. Говорителят отбеляза, че възможността за налагане на санкции на този проект не е изключена от гледна точка на ЕК. 

Източник: БТА

Related posts

ЕК с критики към страните с ниски нива на ваксинация

Дани Тренчева

Чернобил е без ток: Има опасност от радиация над цяла Европа, предупреждават от Украйна

Дани Тренчева

Откриха варианта Омикрон в Гърция

Дани Тренчева

Хиляди отменени полети заради Омикрон

Дани Тренчева

Нови силни експлозии в центъра на Киев

Дани Тренчева

Русия: Чуждите държави искат да ни принудят да обявим изкуствен фалит

Дани Тренчева

Leave a Comment