02.12.2023
Свят

ЕС засили борбата си срещу руската дезинформация след инвазията в Украйна

Европейският съюз се ангажира да засили борбата си срещу руската дезинформация, тъй като опасенията от намеса на Москва след нахлуването ѝ в Украйна нарастват, съобщи БГНЕС.

ЕС вече забрани на руските държавни медии RT и Sputnik да излъчват на територията на 27-те държави от блока в опит да ограничи това, което Брюксел определи като ключови „оръжия в манипулативната екосистема на Кремъл“.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че сега ще предложи нов механизъм, който би позволил на блока да санкционира „злонамерените участници в дезинформацията“ на Москва.

„Свидетели сме как руската атака срещу Украйна продължава“, заяви Борел пред депутатите в Европейския парламент в Страсбург.

„И това нападение болезнено подчертава защо трябва да обръщаме повече внимание на чуждестранната намеса, и по-специално на чуждестранната дезинформация и манипулиране на информацията.“

Борел разкритикува репресиите на Кремъл срещу независимите репортажи и всеобхватните усилия на „руската пропагандна машина“ да оправдае нападението у дома и да изопачи случващото се на място.

„Президентът (Владимир) Путин иска нацията му да бъде сляпа и глуха. Нещо повече, мисля, че президентът Путин би искал руският народ да бъде апатичен“, заяви пред законодателите Вера Йоурова – комисар на ЕС по въпросите на ценностите и прозрачността.

„По-важно от всякога е да достигнем до руския народ и да му предоставим информация. Трябва да се използват всички възможни канали.“

Йоурова похвали решението на стрийминг гиганта Netflix да спре услугите си в Русия.

„Президентът Путин иска хората да се забавляват, а не да обръщат внимание на това, което се случва“, каза тя.

„Не би било правилно да виждаме как руснаците се забавляват, а в съседство се убиват украинци“.

ЕС вече увеличи усилията си за противодействие на кремълската дезинформация, откакто Москва анексира Крим и започна да подклажда войната в Източна Украйна през 2014 г. 

Снимка: pixabay

Related posts

Хванаха кокаин за 240 млн. евро. И двама перничани са в колумбийската мафия

Някои страни вече посрещнаха 2022 г.

Дани Тренчева

Хапчетата срещу коронавирус Paxlovid вече са разрешени в Европа

Дани Тренчева

Бомбардировки над Житомир, поразени са две болници

Дани Тренчева

Сръбският президент Александър Вучич с нестандартен предизборен клип в социалните мрежи

admin

България изпраща спасители в Турция

admin

Leave a Comment