23.04.2024
Свят

ЕС засили борбата си срещу руската дезинформация след инвазията в Украйна

Европейският съюз се ангажира да засили борбата си срещу руската дезинформация, тъй като опасенията от намеса на Москва след нахлуването ѝ в Украйна нарастват, съобщи БГНЕС.

ЕС вече забрани на руските държавни медии RT и Sputnik да излъчват на територията на 27-те държави от блока в опит да ограничи това, което Брюксел определи като ключови „оръжия в манипулативната екосистема на Кремъл“.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че сега ще предложи нов механизъм, който би позволил на блока да санкционира „злонамерените участници в дезинформацията“ на Москва.

„Свидетели сме как руската атака срещу Украйна продължава“, заяви Борел пред депутатите в Европейския парламент в Страсбург.

„И това нападение болезнено подчертава защо трябва да обръщаме повече внимание на чуждестранната намеса, и по-специално на чуждестранната дезинформация и манипулиране на информацията.“

Борел разкритикува репресиите на Кремъл срещу независимите репортажи и всеобхватните усилия на „руската пропагандна машина“ да оправдае нападението у дома и да изопачи случващото се на място.

„Президентът (Владимир) Путин иска нацията му да бъде сляпа и глуха. Нещо повече, мисля, че президентът Путин би искал руският народ да бъде апатичен“, заяви пред законодателите Вера Йоурова – комисар на ЕС по въпросите на ценностите и прозрачността.

„По-важно от всякога е да достигнем до руския народ и да му предоставим информация. Трябва да се използват всички възможни канали.“

Йоурова похвали решението на стрийминг гиганта Netflix да спре услугите си в Русия.

„Президентът Путин иска хората да се забавляват, а не да обръщат внимание на това, което се случва“, каза тя.

„Не би било правилно да виждаме как руснаците се забавляват, а в съседство се убиват украинци“.

ЕС вече увеличи усилията си за противодействие на кремълската дезинформация, откакто Москва анексира Крим и започна да подклажда войната в Източна Украйна през 2014 г. 

Снимка: pixabay

Related posts

Разбиха банда, принуждавала българки да проституират на о-в Сицилия

Дани Тренчева

Путин призова ЕС да накара Киев да зачита хуманитарното право

Дани Тренчева

Делата на Европейския съд по правата на човека вече са и на български език

Дани Тренчева

Шарл Мишел: ЕС обсъжда членството на Украйна, Путин е геополитически терорист

Дани Тренчева

ЕП призовава за разследвания, ограничения и нови закони заради досиетата „Пандора“

Дани Тренчева

Три земетресения разлюляха Румъния тази нощ

Дани Тренчева

Leave a Comment