26.06.2022
Свят

ЕС засили борбата си срещу руската дезинформация след инвазията в Украйна

Европейският съюз се ангажира да засили борбата си срещу руската дезинформация, тъй като опасенията от намеса на Москва след нахлуването ѝ в Украйна нарастват, съобщи БГНЕС.

ЕС вече забрани на руските държавни медии RT и Sputnik да излъчват на територията на 27-те държави от блока в опит да ограничи това, което Брюксел определи като ключови „оръжия в манипулативната екосистема на Кремъл“.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че сега ще предложи нов механизъм, който би позволил на блока да санкционира „злонамерените участници в дезинформацията“ на Москва.

„Свидетели сме как руската атака срещу Украйна продължава“, заяви Борел пред депутатите в Европейския парламент в Страсбург.

„И това нападение болезнено подчертава защо трябва да обръщаме повече внимание на чуждестранната намеса, и по-специално на чуждестранната дезинформация и манипулиране на информацията.“

Борел разкритикува репресиите на Кремъл срещу независимите репортажи и всеобхватните усилия на „руската пропагандна машина“ да оправдае нападението у дома и да изопачи случващото се на място.

„Президентът (Владимир) Путин иска нацията му да бъде сляпа и глуха. Нещо повече, мисля, че президентът Путин би искал руският народ да бъде апатичен“, заяви пред законодателите Вера Йоурова – комисар на ЕС по въпросите на ценностите и прозрачността.

„По-важно от всякога е да достигнем до руския народ и да му предоставим информация. Трябва да се използват всички възможни канали.“

Йоурова похвали решението на стрийминг гиганта Netflix да спре услугите си в Русия.

„Президентът Путин иска хората да се забавляват, а не да обръщат внимание на това, което се случва“, каза тя.

„Не би било правилно да виждаме как руснаците се забавляват, а в съседство се убиват украинци“.

ЕС вече увеличи усилията си за противодействие на кремълската дезинформация, откакто Москва анексира Крим и започна да подклажда войната в Източна Украйна през 2014 г. 

Снимка: pixabay

Related posts

СЗО призова да бъдат отменени масови прояви по празниците

Дани Тренчева

Турските власти заловиха 63 кг наркотик, внесен нелегално от България

Дани Тренчева

Русия забранява полетите на авиокомпании от 36 страни, включително България

Дани Тренчева

СЗО препоръчва премахване на ограниченията за пътуване

Дани Тренчева

Без тестване за ваксинираните пътници на влизане в Гърция

Дани Тренчева

Сезонният грип настъпва в Европа по-бъзро от очакваното

Leave a Comment