26.05.2024
България

Епидемиолозите прогнозират тежък грипен сезон у нас

Епидемиолозите от Здравното министерство прогнозират тежък грипен сезон у нас. Предполага се, че през сезон 2021/2022 г. ще циркулират грипни вируси, които са подобни на вирусите, влизащи в състава на противогрипните ваксини, препоръчани от СЗО за страните от Северното полукълбо.

До каква степен ни защитава противогрипната ваксина?

Ефективността на противогрипните ваксини не е 100%, но те осигуряват защита срещу тежки форми на грип и усложнения, особено при високорисковите хора. Според научни публикации противогрипните ваксини:

∙      Намаляват с 50-60% амбулаторните прегледи, дължащи се на грип, в общата популация.

∙      Намаляват с 57% хоспитализациите, дължащи се на грип, при лица над 50 г.

∙      Намаляват със 74% приема на деца в интензивни отделения.

∙      Намаляват с 52% и 79% хоспитализациите при лица с хронични белодробни заболявания и с диабет, съответно.

Ефективността на противогрипните ваксини зависи от възрастта и имунния статус на ваксинираното лице, но най-вече от антигенната близост между ваксиналните и епидемичните грипни вируси. Най-висока е ефективността на ваксините спрямо грипни вируси тип В, тъй като те са най-генетично стабилни, а най-ниска е спрямо грипни вируси А (H3N2), които са най-изменчиви. Така че от значение за ефективността на ваксините е кой грипен вирус преобладава през даден епидемичен сезон.

Късно ли е, ако сега решим да си поставим ваксина срещу грип?

Препоръчва се ваксината срещу грип да се приложи поне 14-21 дни преди началото на циркулацията на грипни вируси в страната, за да има време да се формира имунитет. Засега не е засечена циркулация на грипни вируси, така че може да се поставя противогрипна ваксина. Счита се, че дори по време, когато в страната циркулират грипни вируси, може да се прилага ваксина, при положение че лицето е здраво и няма остро заболяване.

За кои групи от населението е препоръчителна ваксината срещу грип?

Противогрипни ваксини се препоръчват на лица, които са с повишен риск от тежко протичане на грип и развитие на усложнения. Според СЗО ежегодна ваксинация против грип се препоръчва на лица с:

Висок риск от усложнения:

∙     Бременни жени (високо приоритетни);

∙     Деца на възраст от 6 мес. до 5 год.;

∙     Възрастни лица ≥ 65 год.;

∙     Лица на възраст над 6 мес. с хронични заболявания (диабет, хронични   сърдечни и белодробни заболявания, вродена или придобита имуносупресия, ХИВ/СПИН и др.);

Повишен риск от заразяване или предаване на инфекцията:

∙      Медицински персонал.

Ежегодна ваксинация против грип се препоръчва на следните групи лица:

Всички лица, навършили 65 год.

Всички възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от следните заболявания:

  •          хронични белодробни заболявания, вкл. астма;
  •          хронични заболявания на сърдечно-съдовата система;
  •          метаболитни заболявания, особено диабет;
  •          хронична бъбречна недостатъчност и болни на хемодиализа;
  •          вродена и придобита имуносупресия, включително медикаментозна; носители на НIV и болни с клинично проявена НIV инфекция;
  •          хемоглобинопатии;
  •          органна трансплантация.

Лица, живеещи в организирани колективи (домове за медико-социални грижи, военни поделения, общежития и др.);

Лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им (транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др.);

Всички, които са в контакт с лица с повишен риск от усложнения (членове на семейството, вкл. деца; персонал на лечебни, здравни и социални заведения).

Какво трябва да кажем на хората, които се колебаят да се ваксинират срещу грип?

По време на пандемията от COVID-19 препоръките за противогрипна ваксинация са с особено значение поради вероятността от заразяване със SARS CoV-2 и грипен вирус, което би довело до утежняване състоянието на пациента. Това е особено важно за лицата с повишен риск от тежко протичане на COVID-19 и на грип (лица на възраст ≥ 65 год., лица с хронични заболявания и с ослабен имунитет). Приоритетни групи за противогрипна ваксинация трябва да бъдат също медицинските работници, както и обитателите и персонала на социални заведения.

Кога се очаква грипната вълна тази година?

В България циркулацията на грипни вируси обикновено започва през декември, а епидемията се разгръща през януари-февруари.

Можем ли да очакваме по-слаба грипна вълна и тази година?

През миналия зимен сезон циркулацията на грипните вируси в Европейския съюз беше необичайно слаба, а в България за първа година не бяха доказани грипни вируси. Това се обяснява с прилаганите противоепидемични мерки, които оказват ефект не само върху пандемичния коронавирус, но и върху грипните вируси. Ако и през този сезон се спазват стриктно противоепидемичните мерки, е възможно да няма тежка грипна епидемия, каквато се наблюдаваше в сезоните преди пандемията. Ранното доказване на грипен вирус A (H3N2) в Европа обаче показва, че настоящият грипен сезон може да бъде по-тежък в сравнение с предходния, особено за по-възрастните хора и тези със слаб имунитет.

Related posts

Да не се гласува за ДПС призовават турски активисти в Кърджалийско

admin

Прогноза за времето

admin

ПП: Ще се придържаме към коалиционното споразумение

Дани Тренчева

Здравното министерство с онлайн система за набиране на доброволци в борбата срещу COVID-19

БЛС и НЗОК подписаха методика за разпределяне на средства за лекарите

Дани Тренчева

Проф. Радка Аргирова: Ваксините осигуряват защита и срещу новия подвариант на Омикрон ВА.2

Leave a Comment