08.06.2023
Covid-19

Еврокомисар: Възможно е да има български вариант на коронавируса, защото много българи не са ваксинирани

Единствено правителството е отговорно да се грижи за общественото здраве и в борбата с пандемията Европейската комисия не може да се меси в неговата работа, заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, който е на работно посещение в България.

„Нивото на ваксинирани в ЕС е 76 процента, но в някои държави нивото на ваксинация е твърде ниско и затова дойдох тук, за да видим как можем да ви помогнем“, каза Бретон. „Отговорността за здравето е на страните членки, ЕС има нулева отговорност за това“, допълни Бретон. „Отговорността е на България да има собствена здравна стратегия, но моя отговорност е всяка страна да получи, всичко което е необходимо, за да се бори с пандемията. България има достатъчно ваксини и засега това е единствения инструмент за борба с пандемията“, посочи още Тиери Бретон. „Ваксините са ефективни – три милиарда хора на планетата вече са ваксинирани“, подчерта той.

„България не е остров и може би има конкретна причина за такова ниско ниво от 28 процента ваксинирани. Проблемът е, че с наближаваща следваща вълна в България, има риск тя да се превърне в клъстер, но това е риск и за всички останали граждани“, посочи еврокомисарят. „Възможно е да има български вариант на вируса, защото много българи не са ваксинирани и това ще бъде много лошо“, допълни Бретон.

„Виждам фалшиви новини, че ЕС ви дава заповеди какво да се прави, но това не вярно – само държавите решават какво да правят. В ЕС обаче сме солидарни и мога да ви помогна, но само в рамките на моите правомощия, посочи Тиери Бретон.

Той допълни, че навсякъде има антиваксъри и няма държава, където те да са по-малко или повече. „Когато започна пандемията, 60 процента от хората в България са отговорили, че възнамеряват да се ваксинират, но после това се промени. В началото е нормално човек да се колебае, но сега виждаме, че няма странични ефекти от ваксините, те са ефективни и това е решението за борба със следващата вълна“, каза Тиери Бретон и заяви, че по-големия брой хора в болниците не са ваксинирани.

Източник: БТА

Снимка: БГНЕС

Related posts

Увеличава се заболеваемостта от COVID – 19 в Благоевградска област

Дани Тренчева

Отлив на българските туристи в Одрин заради изискването за PCR тест

Дани Тренчева

Обмислят издаването на зелен сертификат за хората с антитела

Дани Тренчева

Над 135 хил. души в област Благоевград вече са ваксинирани срешу COVID – 19, от тях 13 хил. са с бустерна доза

Дани Тренчева

Докога ще ни трябва зеленият сертификат?

Дани Тренчева

СЗОК работи в нарушение на новите мерки заради липсата на достатъчно персонал със зелен сертификат

Дани Тренчева

Leave a Comment