20.04.2024
Covid-19 Благоевград Пулсът на Югозапада

Д-р Мончева: Близо сме до тъмночервената зона на болни с COVID-19

„3471 са новорегистрираните с COVID-19 за денонощието в страната, от тях 178 са в област Благоевград. Най-много са в областния център – 44 случая, Петрич – 20, Разлог – 10, Сандански- 10, Гоце Делчев – 6, останалите са в различни населени места в областта. Заболеваемостта се движи в едни и същи рамки за двуседмичен период – за изтеклата седмица случаите са 667, в сравнение с преди 2 седмици те са 679 – с 12 случая повече. Ако се повишава заболеваемостта се очаква областта ни да влезе в тъмночервената зона“ – това обобщение направи в здравния час на Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция – Благоевград.

Тя посочи, че заетите легла от болни с COVID-19 в лечебните заведения в областта са 267, 8 пациенти се лекуват в интензивните отделения. Отново най-засегнати от вируса са хора в работоспособна възраст от 25 до 40 години – 222 случая, във възрастовата група 50-64 – години – 186, от 65 до 79 години  случаите са 141. Няма заболели деца до 4-годишна възраст, от 5 до 14 години болните са 26. Към този момент има 2 случая с COVID-19 в Дома за стари хора в кв. „Струмско“ в Благоевград, но контактните лица се наблюдават, изследвани са и няма хора с положителен резултат.

По думите на д-р Мончева засега не се обсъжда вариант за частичен локдаун. Това ще се случи ако заболелите преминат границата от 500 заболели на 100 000 души население. Тогава се очаква да се събере Областният оперативен щаб и да предприеме конкретни действия. Към този момент заболелите са 460 на 100 000.

„Няма интерес от гражданите към ваксините, засега се имунизират само желаещите да поставят трета игла . Някои от ваксинационните пунктове в областта работят в събота и неделя, но гражданите могат да се информират от сайта на РЗИ. Графикът се обновява всеки петък“ – каза в заключение д-р Мончева.

Related posts

ДЕКЛАРАЦИИТЕ ПРЕД КПКОНПИ РАЗКРИХА: Д-р Мария Копанарова от Разлог е сред най-богатите председатели на ОбС в Пиринско

admin

Почетоха Трифоновден в Центъра за настаняване от семеен тип за лица с физически увреждания и лица с деменция – град Симитли

Кирил Илиев от Кикбокс клуб „Скаптопара“ бе избран за „Спортист на годината – изборът на Благоевград“

admin

Синът на загиналия експолицай Е. Янков – Петър: Няма да строим второ „Струмско“ в имота ни от 12 дка в с. Българчево, допусната е грешка в документите

admin

Ръст на безработицата и в Благоевградско

Дани Тренчева

На Богоявление в Симитли… започват записванията на желаещите да участват във ваденето на кръста от река Струма

Дани Тренчева

Leave a Comment