27.01.2022
Covid-19 Благоевград Пулсът на Югозапада

Д-р Мончева: Близо сме до тъмночервената зона на болни с COVID-19

„3471 са новорегистрираните с COVID-19 за денонощието в страната, от тях 178 са в област Благоевград. Най-много са в областния център – 44 случая, Петрич – 20, Разлог – 10, Сандански- 10, Гоце Делчев – 6, останалите са в различни населени места в областта. Заболеваемостта се движи в едни и същи рамки за двуседмичен период – за изтеклата седмица случаите са 667, в сравнение с преди 2 седмици те са 679 – с 12 случая повече. Ако се повишава заболеваемостта се очаква областта ни да влезе в тъмночервената зона“ – това обобщение направи в здравния час на Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция – Благоевград.

Тя посочи, че заетите легла от болни с COVID-19 в лечебните заведения в областта са 267, 8 пациенти се лекуват в интензивните отделения. Отново най-засегнати от вируса са хора в работоспособна възраст от 25 до 40 години – 222 случая, във възрастовата група 50-64 – години – 186, от 65 до 79 години  случаите са 141. Няма заболели деца до 4-годишна възраст, от 5 до 14 години болните са 26. Към този момент има 2 случая с COVID-19 в Дома за стари хора в кв. „Струмско“ в Благоевград, но контактните лица се наблюдават, изследвани са и няма хора с положителен резултат.

По думите на д-р Мончева засега не се обсъжда вариант за частичен локдаун. Това ще се случи ако заболелите преминат границата от 500 заболели на 100 000 души население. Тогава се очаква да се събере Областният оперативен щаб и да предприеме конкретни действия. Към този момент заболелите са 460 на 100 000.

„Няма интерес от гражданите към ваксините, засега се имунизират само желаещите да поставят трета игла . Някои от ваксинационните пунктове в областта работят в събота и неделя, но гражданите могат да се информират от сайта на РЗИ. Графикът се обновява всеки петък“ – каза в заключение д-р Мончева.

Related posts

Министрите Денков и Кацаров дават брифинг за новите мерки и училищата

Дани Тренчева

Ремонт спира водата на ул. „Цар Асен ” и ул. „Никола Вапцаров ” в Благоевград от днес

Дани Тренчева

Камион спука гума, разпиля трупи по Е-79

Дани Тренчева

Гърция се отказа от облекчаване на Covid мерките

Дани Тренчева

Израел започна да ваксинира деца между 5 и 11 г. срещу Covid

Дани Тренчева

Здравното министерство информира кои лица НЕ трябва да се ваксинират с Pfizer

Дани Тренчева

Leave a Comment