29.06.2022
България

Държавата ще подпомогне автобусните превозвачи в размер на 40 млн. лева

„Приехме мярка за подпомагане на автобусните превозвачи в размер на 40 милиона лева. Така се надяваме до края на годината да успеем да разплатим тези средства към автобусните превозвачи, за да получат глътка въздух на фон на тежката ситуация, свързана с отраженията на COVID кризата”. Това заяви служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев след заседанието на МС.

По думите му е одобрена и позиция за подаване на жалба в Съда на ЕС по пакета „Мобилност”, който е дискриминационен спрямо българския автобусен и международен транспорт.

Задействана е процедура за проектиране и строителство на български специализиран кораб за търсене и спасяване, посочи министърът. И допълни, че плановете са строителството на плавателния съд да се финансира със средства от Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 и проектът вече е включен в обхвата на програмата, която е изпратена в Брюксел за одобрение. Този кораб за в бъдеще ще помага при операции, подобни на тази с „Вера Су”, уточни Алексиев.

„Дали сме 14-дневен срок на корабособственика и застрахователите да покрият разходите, които държавата е направила по изваждането на заседналия кораб. Този срок изтича следващата седмица. Ако това не стане – плавателният съд ще бъде обявен на търг. Към момента изчисленията ни показват, че цената му е около 3 милиона лева, което би трябвало да покрие разходите по операцията”, посочи Алексиев.

Related posts

Радев след среща с фармацевтите: Ще помоля институциите да потърсят решение на вашите проблеми

Дани Тренчева

Проф. Витанов прогнозира как и кога ще излезем от пика на COVID вълната

Дани Тренчева

Прогноза за времето 24 януари 2022

Дани Тренчева

В ГДБОП има две дела, свързани с магистрала „Хемус“

admin

16 милиона лева от бюджета са дадени за украинските бежанци у нас

admin

НОВАТА ВЛАСТ: НС одобри кабинета „Петков“

Дани Тренчева

Leave a Comment