07.06.2023
България

До 15 януари България праща в Брюксел коригирания План за възстановяване в частта за върховенство на правото

До 15 януари България трябва да изпрати в Брюксел коригирания План за възстановяване и устойчивост в частта върховенство на правото.

Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова след изслушването си в парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси.

По какви текстове се работи

Основният текст, по който България работи, е свързан с контрола и отчетността на главния прокурор. Именно в тази посока работят и експертите, тъй като предложението, което е дошло от Европейската комисия, е било разследване срещу главния прокурор да се води от съдия-следовател.

Такава фигура обаче у нас няма. Затова в момента се преценява кой да може да разследва главния прокурор, като вариантът е това да бъдат съдии, прокурори или следователи на върховно ниво – все още се уточнява, които да се избират на случаен принцип.

И във времето, в което не разследват главния прокурор, защото не се очаква той да бъде обект на наказателно преследване непременно, да работят своята обичайна работа.

Нещата се доизчистват от гледна точка на конституционното им синхронизиране, каза Надежда Йорданова, която беше категорична, че страната ни ще предложи подходящ модел, защото една от целите на нейния мандат е именно да се реши въпросът с контрола и разследването срещу главния прокурор.

Йорданова каза още, че е време прокуратурата да бъде освободена от присъствието на обвинител номер едно Иван Гешев. Според нея с присъствието си той не само пречи, но и отклонява в несъществена страна дебата.

Йорданова беше изслушана от парламентарната правна комисия, където в продължение на час и половина отговаря на въпросите на депутатите.

Източник: БНР

Снимка: БГНЕС

Related posts

Надежда Йорданова (ДБ): Призовамам гражданите да излязат на 2-ри октомври и да изберат номер 25, за да довършим започнатото

admin

Излязоха резултатите по български език и литература (БЕЛ) и по математика в 7. клас

admin

Младеж запали апартамента си в Хасково

admin

Кирил Петков: Време е за нулева толерантност към корупцията и кражбите

Дани Тренчева

Хотелиери искат тотален локдаун за три седмици, а не сертификат

Дани Тренчева

13-годишен хванат да шофира след употреба на алкохол

admin

Leave a Comment