20.08.2022
България

До 15 януари България праща в Брюксел коригирания План за възстановяване в частта за върховенство на правото

До 15 януари България трябва да изпрати в Брюксел коригирания План за възстановяване и устойчивост в частта върховенство на правото.

Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова след изслушването си в парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси.

По какви текстове се работи

Основният текст, по който България работи, е свързан с контрола и отчетността на главния прокурор. Именно в тази посока работят и експертите, тъй като предложението, което е дошло от Европейската комисия, е било разследване срещу главния прокурор да се води от съдия-следовател.

Такава фигура обаче у нас няма. Затова в момента се преценява кой да може да разследва главния прокурор, като вариантът е това да бъдат съдии, прокурори или следователи на върховно ниво – все още се уточнява, които да се избират на случаен принцип.

И във времето, в което не разследват главния прокурор, защото не се очаква той да бъде обект на наказателно преследване непременно, да работят своята обичайна работа.

Нещата се доизчистват от гледна точка на конституционното им синхронизиране, каза Надежда Йорданова, която беше категорична, че страната ни ще предложи подходящ модел, защото една от целите на нейния мандат е именно да се реши въпросът с контрола и разследването срещу главния прокурор.

Йорданова каза още, че е време прокуратурата да бъде освободена от присъствието на обвинител номер едно Иван Гешев. Според нея с присъствието си той не само пречи, но и отклонява в несъществена страна дебата.

Йорданова беше изслушана от парламентарната правна комисия, където в продължение на час и половина отговаря на въпросите на депутатите.

Източник: БНР

Снимка: БГНЕС

Related posts

Топ 5 на най-добрите причини да гласуваш в неделя

Дани Тренчева

3616 са новозаразените у нас

Дани Тренчева

Кирил Петков освободи шестима заместник-министри от длъжност

admin

16 милиона лева от бюджета са дадени за украинските бежанци у нас

admin

Епидемиолог: Призоваваме МЗ да съкрати срока за бустерната доза

Дани Тренчева

10-годишно дете припадна в час и почина в болницата

Дани Тренчева

Leave a Comment