30.06.2022
България Икономика

До средата на годината може да се очаква двуцифрена инфлация

„Като цяло през 2022 година ще има номинално възстановяване, поне по прогнози, това се вижда и в проектобюджета. До средата на годината може да очакваме двуцифрена инфлация, но е трудно да се прогнозира точната стойност, но средната годишна инфлация едва ли ще е толкова висока“, това каза в „Твоят ден“ икономистът Владимир Сираков. 

Според него с инфлацията трябва да се води борба по различни линии. Държавата може да се намеси с компесаторни механизми, но опита доказва, че това носи негативи в средносрочен и дългосрочен план.

„Инфлацията удря най-вече хората с ниски доходи и такави, които са фиксирани. Освен това основните компоненти, които се увеличават са основни хранителни продукти, електроенергията и газта“, заяви още той.

Икономистът Стоян Панчев подчерта, че вдигането на лихвените проценти в борбата с инфлацията може да предизвика рецесия, ефектът от която ще доста неприятен.  Другият вариант е да се остави да расте инфлацията в следващите няколко години. Според него това е по-вероятнвия сценарий.

„Миналата година ръстът на заплатите изпреварваше инфлацията, не може да се каже дали това ще се случи сега. Но успоакояването на инфлацията няма да намели цените на стоките. Хората вече го усещат“, каза още той.

Панчев отбеляза, че в бизнеса вече има всички елементи от плановата икономика и трябва най-скоро да стане ясно кога те ще бъдат премахнати, защото много лесно той може да се привърже към тях.

Related posts

Нинова: До края на деня очаквам окончателното коалиционно споразумение

Дани Тренчева

Борислав Колев остава под домашен арест

3233 са новите случаи на коронавирус, починали са 151 души

Дани Тренчева

КЕВР прекрати заседанието си след мораториума на НС

Дани Тренчева

Проф. Виолета Йотова: Изолацията се отразява изключително вредно на децата

Дани Тренчева

4-годишно дете е най-малката жертва на трагедията на „Струма”

Дани Тренчева

Leave a Comment