18.06.2024
България Икономика

До средата на годината може да се очаква двуцифрена инфлация

„Като цяло през 2022 година ще има номинално възстановяване, поне по прогнози, това се вижда и в проектобюджета. До средата на годината може да очакваме двуцифрена инфлация, но е трудно да се прогнозира точната стойност, но средната годишна инфлация едва ли ще е толкова висока“, това каза в „Твоят ден“ икономистът Владимир Сираков. 

Според него с инфлацията трябва да се води борба по различни линии. Държавата може да се намеси с компесаторни механизми, но опита доказва, че това носи негативи в средносрочен и дългосрочен план.

„Инфлацията удря най-вече хората с ниски доходи и такави, които са фиксирани. Освен това основните компоненти, които се увеличават са основни хранителни продукти, електроенергията и газта“, заяви още той.

Икономистът Стоян Панчев подчерта, че вдигането на лихвените проценти в борбата с инфлацията може да предизвика рецесия, ефектът от която ще доста неприятен.  Другият вариант е да се остави да расте инфлацията в следващите няколко години. Според него това е по-вероятнвия сценарий.

„Миналата година ръстът на заплатите изпреварваше инфлацията, не може да се каже дали това ще се случи сега. Но успоакояването на инфлацията няма да намели цените на стоките. Хората вече го усещат“, каза още той.

Панчев отбеляза, че в бизнеса вече има всички елементи от плановата икономика и трябва най-скоро да стане ясно кога те ще бъдат премахнати, защото много лесно той може да се привърже към тях.

Related posts

Депутатите приеха промените в Закона за корпоративното подоходно облагане

Дани Тренчева

Гранични полицаи участвали в схеми за трафик на мигранти

admin

6252 са новозаразените у нас за денонощие

Дани Тренчева

21 обвинения получава гробаря от Клисура

admin

Църквата почита днес св. Евлогий, архиепископ Александрийски и света Зоя

admin

Изтеглиха първите печеливши от играта смарт часовник срещу ваксина

Дани Тренчева

Leave a Comment