07.06.2023
България

Диана Ковачева поиска държавата да компенсира със задна дата домакинствата на природен газ

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до премиера Кирил Петков, в която предлага битовите клиенти на природен газ да получат държавна финансова помощ със задна дата заради безпрецедентното поскъпване от половин година насам на синьото гориво и неколкократното повишение на сметките на домакинствата. Това съобщават от пресцентъра на омбудсмана на България.

„В контекста на заявеното от Министерството на енергетиката намерение за финансова подкрепа на битовите клиенти на природен газ, предлагам компенсациите за тях да бъдат отпуснати от държавата със задна дата от 1 юли 2021 г. или поне от началото на отоплителния сезон – месец октомври 2021 г., до 31 март 2022 г.“, пише проф. Ковачева.

Поводът за новата препоръка в продължение на тази от 17 декември миналата година е, че в институцията на омбудсмана продължават да постъпват множество жалби и сигнали от потребители на природен газ за битови нужди с настояването държавата да осигури равнопоставеност между битовите клиенти на различните видове енергия.

„В сила е мораториум върху цените на електрическа и топлинна енергия, но за природния газ до момента няма яснота въпреки достигнатите непоносими цени за много домакинства, и то за сравнително топли месеци през зимния период“, подчертава омбудсманът и настоява това да бъде.

В препоръката си проф. Диана Ковачева отново акцентира на факта, че принципът за компенсиране на цените за всеки консумиран мегаватчас, прилаган спрямо стопанските клиенти на електрическа енергия, е справедлив и може да бъде използван по отношение на потреблението на природен газ за битови нужди.

„Прегледът на изменението на цените на горивото за периода показва, че е справедливо размерът на компенсациите да бъде определен поотделно за всеки месец като процент от утвърдената от КЕВР регулирана цена на природния газ за домакинствата“, допълва още омбудсманът.

Проф. Ковачева настоява и за становище от изпълнителната власт за приложимостта на комплекса от мерки за справяне с нарастващите цени на енергията, представени в Съобщението на Европейската комисия до Европейския парламент, Европейския съвет, Съвета, Европейския икономически и социален комитет и Комитета на регионите.

Снимка: БГНЕС

Related posts

МВР с денонощна телефонна линия и имейл за сигнали за изборни нарушения

admin

Румънски граничари спряха над 22 тона хартиени отпадъци от България

Дани Тренчева

Полицейска акция срещу изборни престъпления в цялата страна

Дани Тренчева

Румен Радев: На Балканите споделяме общи проблеми по отношение на пътната безопасност

admin

При нови ограничения: Кабинетът с 10 мерки за помощ на бизнеса и гражданите

Дани Тренчева

ПСС: Условията за туризъм в планините не са добри

admin

Leave a Comment