27.07.2024
Пулсът на Югозапада Симитли

Десетокласничката Ивана Димитрова от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Симитли с награда от Националния конкурс „Вярата, без която не можем…”

Ивана Димитрова Димитрова, ученичка в 10 „А“ клас на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Симитли получи поощтрителна награда от Националния конкурс „Вярата, без която не можем…”

Конкурсът се организира от Регионално управление на образованието – Монтана и Второ СУ „Н. Й. Вапцаров“. Поводът е 112 г. от рождението на поета Никола Вапцаров.

В конкурса са участвали над 200 есета, стихотворения и рисунки. Всички участници са демонстрирали не само талант, но и Вапцарова вяра.

Есето на ученичката е впечатлило журито с целенасочената и задълбочена аргументация, с логически последователните и смислово обвързани композиционни части, с умението ѝ да полага проблема в актуален контекст и с изразената лична позиция, провокирана от темата.

Вярата, без която не можем

Ако прочетем задълбочено неговите стихотворения, ще открием философската му интерпретация за вярата като доминанта в човешката природа. Тази вяра се крепи на надеждата, че въпреки злото в живота, светът може да стане по-добър с общи усилия и да възтържествува идеалът, носител на човещина, красота и правда.

Вярата в човешката обич към живота я свързваме и с другите две духовни начала от християнската триада – любовта и надеждата. […]

Вярата като символ за спасение! Вярата като опора в трудни моменти. За мен семейството е най-висшата ценност. Обичам моето семейство. Вярвам в моите родители. Те са моята подкрепа в трудните ми дни. Във времето на вирусите, особено днес, ни е нужна вяра. Тя е знак за спасението ни по време на пандемията. Подкрепата от родителите ми е едно от най-силните оръжия в борбата с коронавируса. Добрата дума на мама е магична, мощна; тя лекува, преобразява ме. […]

Вярвам в учителя и в неговите способности. Моята вяра се крепи на любовта ми към човека и надеждата за едно по-добро бъдеще. Нека да има много кристални кули в нашите души, изградени от много вяра, надежда и любов! […]

Ще акцентирам и на вярата си към нашето демократично общество. Защо ли? Защото вярвам, че ще настъпи денят, в който няма да има вируси, ще се увеличат заплатите и пенсиите на хората, „живота ще бъде по-хубав, по-мъдър”. […]

Нека да бъдем едно сплотено семейство във времето на пандемията! Нека да имаме повече вяра в себе си, в родното ни училище, в семейството и обществото ни. Да вярваш, това значи да живееш, а да живееш, това значи да вярваш. […]

Вярата в живота е сила, тя носи надежда за промяна, вдъхва живот на романтичната мечта за щастие, колкото далечна и неосъществима да е в момента. В тази духовна сила на човека вярва и поетът Вапцаров и никой не може да отнеме нравствения смисъл на неговата поетична убеденост, „че утре ще бъде живота по-хубав”. Тази вяра ни крепи нас, младото поколение, от тази вяра се нуждаем и в днешно време.

Ръководството на община Симитли и на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли пожелават здраве, късмет и още много творчески успехи на ученичката, която даде повод на всички ни да се гордеем, че в нашата община растат и се обучават толкова талантливи и мислещи деца!

Related posts

Театър „Любими“ зарадва учениците в ОбУ „Св. Паисий Хилендарски“ с представление и подаръци

Дани Тренчева

Полицията в Благоевград разследва общински служители за проявена жестокост към животни

admin

Спешно!!! Търси се голямо количество кръв от кръвна група А1- положителна за Катя Николова – Димитрова от Благоевград

admin

Отстранена е аварията на довеждащия водопровод, поради която кв. „Ораново“ остана без вода

Дани Тренчева

Кредит от 1,5 млн. лева за текущите нужди на СБАЛО „Св. Мина“ иска кметът на Община Благоевград Илко Стоянов

admin

Нова серия на отровени бездомни кучета в Благоевград

admin

Leave a Comment