22.07.2024
Пулсът на Югозапада Симитли

Десетокласничката Ивана Димитрова от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Симитли с награда от Националния конкурс „Вярата, без която не можем…”

Ивана Димитрова Димитрова, ученичка в 10 „А“ клас на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Симитли получи поощтрителна награда от Националния конкурс „Вярата, без която не можем…”

Конкурсът се организира от Регионално управление на образованието – Монтана и Второ СУ „Н. Й. Вапцаров“. Поводът е 112 г. от рождението на поета Никола Вапцаров.

В конкурса са участвали над 200 есета, стихотворения и рисунки. Всички участници са демонстрирали не само талант, но и Вапцарова вяра.

Есето на ученичката е впечатлило журито с целенасочената и задълбочена аргументация, с логически последователните и смислово обвързани композиционни части, с умението ѝ да полага проблема в актуален контекст и с изразената лична позиция, провокирана от темата.

Вярата, без която не можем

Ако прочетем задълбочено неговите стихотворения, ще открием философската му интерпретация за вярата като доминанта в човешката природа. Тази вяра се крепи на надеждата, че въпреки злото в живота, светът може да стане по-добър с общи усилия и да възтържествува идеалът, носител на човещина, красота и правда.

Вярата в човешката обич към живота я свързваме и с другите две духовни начала от християнската триада – любовта и надеждата. […]

Вярата като символ за спасение! Вярата като опора в трудни моменти. За мен семейството е най-висшата ценност. Обичам моето семейство. Вярвам в моите родители. Те са моята подкрепа в трудните ми дни. Във времето на вирусите, особено днес, ни е нужна вяра. Тя е знак за спасението ни по време на пандемията. Подкрепата от родителите ми е едно от най-силните оръжия в борбата с коронавируса. Добрата дума на мама е магична, мощна; тя лекува, преобразява ме. […]

Вярвам в учителя и в неговите способности. Моята вяра се крепи на любовта ми към човека и надеждата за едно по-добро бъдеще. Нека да има много кристални кули в нашите души, изградени от много вяра, надежда и любов! […]

Ще акцентирам и на вярата си към нашето демократично общество. Защо ли? Защото вярвам, че ще настъпи денят, в който няма да има вируси, ще се увеличат заплатите и пенсиите на хората, „живота ще бъде по-хубав, по-мъдър”. […]

Нека да бъдем едно сплотено семейство във времето на пандемията! Нека да имаме повече вяра в себе си, в родното ни училище, в семейството и обществото ни. Да вярваш, това значи да живееш, а да живееш, това значи да вярваш. […]

Вярата в живота е сила, тя носи надежда за промяна, вдъхва живот на романтичната мечта за щастие, колкото далечна и неосъществима да е в момента. В тази духовна сила на човека вярва и поетът Вапцаров и никой не може да отнеме нравствения смисъл на неговата поетична убеденост, „че утре ще бъде живота по-хубав”. Тази вяра ни крепи нас, младото поколение, от тази вяра се нуждаем и в днешно време.

Ръководството на община Симитли и на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли пожелават здраве, късмет и още много творчески успехи на ученичката, която даде повод на всички ни да се гордеем, че в нашата община растат и се обучават толкова талантливи и мислещи деца!

Related posts

Отпускат средства за ремонт на детски градини и училища в Благоевградска област

Дани Тренчева

Мъж загина при пожар в Кюстендилско

Дани Тренчева

Стартира реконструкцията на бул. „Европа“ в Сандански

admin

Шефът на Басейнова дирекция – Благоевград Вл. Димитров подаде оставка

Задържаха мъж за разпространение на канабис на непълнолетни

admin

Грабежът АМ „Струма“: 300 м свлачища гълтат 91 милиона – по 330 бона на всеки метър

admin

Leave a Comment