18.06.2024
България Политика

Депутати с остри критики към кабинета, „Възраждане” поиска оставката му

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов поиска оставката на кабинета от парламентарната трибуна.

„С всяко свое изявление и всеки ход този Министерски съвет и този министър-председател ни приближават към войната. Спрете се сами, за да не ви спре историята. Дайте си сметка, че вредите, дайте си оставката“, призова той.

„Война има. Всички я виждаме и чуваме, но слава Богу, не я изпитваме на гърба си засега. Изпитват я обаче милиони хора и от едната и от другата страна на конфликта. Докато тук е упражняваме в красноречие, недай си Боже, загиват наши сънародници“, добави Костадинов. 

„Сякаш, за да засили драматизма като в американски военен екшън,  министър-председателят поиска оставката на военния министър заради две думи в половин реплика – “военна операция”“, каза Костадинов.

По думите му „отговорността на българските управляващи е да не позволява България да се превръща в папагал, повтарящ чужди фрази и отслужващ чужди интереси“. „България не бива да взема страна в конфликт, който не е неин. Защото в момента ние се готвим да дадем оръжие“, заяви още Костадинов. 

Той каза, че ако Министерският съвет държи „да се нареди сред големите“, трябва да предложи страната ни да стане посредник и модератор на конфликта между Русия и Украйна. „Нека България да стане посредник, да поканим страните  за разговор тук. Ние сме единствената страна, която може да го направи“, каза Костадинов.

„Видно е, че не се справяте с поста министър-председател на България“, обърна се той към премиера Петков.

„България има свои интереси, които понякога са различни от тези на ЕС и НАТО. И реплики като “НАТО е България и България е НАТО” звучат нелепо“, заяви още лидерът на „Възраждане“

ДПС също разкритикува работата на кабинета. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ обяви обаче, че Движението няма да иска оставката му заради настоящата сложна ситуация.

„Дали Янев не е наличен удобен бушон? Защото постът му във Facebook показвал, че към онзи момент оставката му вече е била поискана. Повтарянето на мантрата, че е нужен анализ, преценка, оценка и едва тогава – решения, поставя под риск гражданите в настоящата ситуация. Крайно време е някой да каже истината – това правителство няма нито волята, нито капацитета да подобри живота на българските гражданите. Свидетели сме само на едно неподплатено, безкрайно отвлечено самочувствие. Ние обаче няма да искаме оставката на целия кабинет в тази сложна ситуация. Но ясно заявяваме, че той е вреден за страната и за демокрацията”, посочи Карадайъ.

Депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева намекна, че преди около два месеца премиерът е бил далеч по-благосклонен към изказванията на Стефан Янев във Facebook и ги е определял като „лично мнение”. Сега обаче ги посочва като мотив за това да поиска оставката му.

„Вие до ден-днешен нямате управленска програма – коалиционното управление не е такава. Няколко пъти опозицията ви спасява. Ще ви спасим и днес, но това няма да продължава до безкрайност. Моля ви, бъдете внимателен с изказа, когато говорите за евакуацията на хора от Украйна. Не използвайте думата „изнесли”. Пожелавам Ви никога да не се налага да „изнасяме” никого от там”, обърна се Захариева към Петков.

На последната реплика за евакуацията премиерът Петков отговори с фразата: „С такива приятели, не ти трябват врагове”.

Източник: NOVA

Related posts

Без синя и зелена зона по празниците в София

admin

Черна статистика

admin

Министерският съвет заседава днес

admin

Витанов прогнозира кога ще спре Омикрон вълната у нас

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Арестуваха двама мъже за трафик на мигранти

admin

Leave a Comment