08.09.2024
България Политика

Депутати от „Възраждане“, „Има такъв народ“ и ДПС заявиха подкрепа за вота на недоверие към правителството

Депутати от „Възраждане“, „Има такъв народ“ и ДПС заявиха подкрепа за вота на недоверие към кабинета „Петков“.  Вотът бе внесен тази сутрин от ПГ ГЕРБ-СДС в деловодството на Народното събрание с 59 подписа, а вносителите обявиха, че е за провал на правителството във финансово-икономическата политика.

Народните представители от „Има такъв народ“ (ИТН) Станислав Балабанов, Ива Митева и председателят на парламентарната групата Тошко Йорданов коментираха темата пред журналисти преди началото на днешното заседание на Народното събрание.

Вотът на недоверие към сегашния кабинет ИТН го даде, още когато г-н Трифонов заяви, че излиза от коалицията, посочи Йорданов. Ива Митева заяви, че лично ще подкрепи вота и очаква да се запознае с мотивите.
Има много причини за това, каза тя и добави, че очаква повечето ѝ колеги да са „за“, но все още темата не е обсъдена от парламентарната група.  Станислав Балабанов посочи, че българското общество трябва да бъде спокойно за актуализацията на бюджета. ИТН ще подкрепи това, което е обещал, добави депутатът. По думите му и към момента продължава натискът към депутати от тяхната парламентарна група.  По най-бързия начин тази изпълнителна власт с този министър-председател и министър на финансите трябва да приключи, каза още той в отговор на въпрос ще подкрепят ли внесения вот на недоверие от ПГ ГЕРБ-СДС.

Деян Петков, един от напусналите парламентарната група на ИТН, заяви, че ще гласуват по съвест. Със сигурност ще гласуваме свободно, без натиск, добави той.

Заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев каза: „България помни и други управленски провали, но такова поругаване на държавността, на честта и достойнството на българската държавност не е имало“. Цонев посочи, че днес ще се запознаят с мотивите и ще участват в консултациите, но решението им няма да бъде изненада. Според него има основание за вот на недоверие във всички възможни сфери, включително и в моралната.

Петър Петров, заместник-председател на ПГ „Възраждане“, заяви, че винаги са били за оставка на правителството, така че колкото по-бързо то си отиде, толкова по-добре.

Александър Ненков от ГЕРБ-СДС очаква вотът на недоверие да бъде началото на нормализирането на отношенията между политическите партии и  институциите. Още вчера заявихме, че ще направим консултация с всяка една парламентарна група. Мисля, че така е редно – без излишна емоция, без излишни квалификации, трябва да направим това, добави той.

Related posts

Контрабандни златни накити за над 270 000 лева задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево

Дани Тренчева

ПП атакуваха Вежди Рашидов

admin

Почитаме Св. мъченик Никифор Антиохийски

Дани Тренчева

Пламен Данаилов: Близо 2 милиарда лева ще бъдат изплатените компенсации заради високите сметки за ток

Дани Тренчева

Подробности за убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге

admin

2 426 са новозаразените с COVID-19 лица у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment