03.06.2023
България

Делото за електрическите автобуси във Варна стигна до Кьовеши

КПКОНПИ е установила корупция при обществена поръчка за 85 млн. лв.

„Специализираната прокуратура е изпратила на Европейската прокуратура образуваното досъдебно производство за евентуално извършени корупционни престъпления от лице, което заема висша държавна служба в Община Варна”, съобщи на брифинг говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев. Предстои Европейската прокуратура да прецени дали делото е от нейната компетентност.

На въпрос дали става дума за кмета на Община Варна Иван Портних, прокурор Кръстев отговори, че не може да потвърди, тъй като към момента материалите по делото са изпратени по компетентност на друга прокуратура и той нямам разрешение да предоставя повече информация.

Днес сутринта от Спецпрокуратурата съобщиха, че са получили материали от проверка на КПКОНПИ, образувана по сигнал относно процедура по избор на изпълнител на обществена поръчка на община Варна за купуване на 60 електрически автобуса и 60 зарядни устройства за тях на обща стойност 85 млн. лева.

С постановление на наблюдаващия прокурор е било образувано досъдебно производство – за това, че през периода от 25 октомври 2019 г. до 21 юли тази година длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение в община Варна, с цел да набави за себе си и за другиго облага, е нарушило служебните си задължения и е превишило властта си във връзка с възлагането и изпълнението на Проект „Екологично чист транспорт за Варна“, финансиран по договор за безвъзмездна финансова помощ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

Източник: БТА

Снимка: iStock

Related posts

Ицо Хазарта влиза в политиката: Кандидатира се за депутат в 47-то Народно събрание

Дани Тренчева

Йорданова: КПКОНПИ е бухалка за неудобните и изтривалка за удобните

Дани Тренчева

5 023 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие

Дани Тренчева

20 млн. лв. от бюджета на ВСС ще бъдат дадени на БАН

Дани Тренчева

Откриха труп на мъж в центъра на София

admin

Пострадалите от поройните дъждове в Карлово и Сопот с възожност да получат еднократна помощ

admin

Leave a Comment