04.03.2024
България Икономика

Двуцифрен ръст в цените на стоките, които най-често използваме в домакинствата за последната година

Двуцифрен ръст в цените на стоките, които най-често използваме в домакинствата за последната година. Това отчитат търговци на продукти за лична хигиена, перилни и почистващи препарати.

В търсене на по-ниски цени все повече потребители у нас залагат на шопинг туризъм и пазаруват стоките от първа необходимост от пазарите на други страни.

По-евтино ли е да си купим прах за пране, шампоан или памперси навън? Вижте сравнение на цените на 11 основни домакински стоки в България и в още 5 държави, предава Нова тв.

„Ходим специално за пазаруване. Направо си е шопинг туризъм. Има разлика, особено от нашите съседки като Турция, Македония и Сърбия. За мен е доста по-евтино“, казва Георги Георгиев пред Нова телевизия.

Най-голяма е разликата с цените в Турция. „Което и да сме купили от там – хранителни продукти или препарати, всичко е по-евтино. До миналата година бяха в пъти по-ниски. Тази година са в проценти – 30-40%“, обяснява той.

„При детските стоки най-добре се получаваше да пазарувам от Англия. Памперсите от най-големите марки, които са в България, от там излизаха наполовина с транспорта. От Германия и хранителните стоки и препаратите са малко по-евтини от тук. В Гърция цените са близки до нашите, но и там хората ходят само заради това, че е по-качествено“, посочва той.

Във Франция правителството поиска от търговските вериги от март да гарантират възможно най-ниски цени на 20 основни продукта. За списъка от 11 продукта за сравнение, в Ница се плаща малко над 115 лв.

Във Великобритания хората се насочват към собствени марки на големите вериги, които са по-евтини. Пазарът с избраните 11 стоки от списъка струва малко под 75 лв.

В Италия за същия списък от стоки са платени 110 лв. в римски супермаркет. В страната работи институция, която контролира цените. Тя следи етикетите на рафта и докладва за всяко подозрително движение на цените.

92 лв. струват продуктите от експерименталния списък в Гърция. До март в южната ни съседка цените на 50 основни стоки ще бъдат с таван, определен от държавата.

В Турция продуктите от списъка струват 57 лв. Прах за пране струва около 16 лв., омекотител – около 5, а течен сапун – малко над 4 лв.

У нас продуктите от списъка с поскъпнали между 8 и 20% за последната година. Почти всички стоки за лична хигиена са увеличавани на всяко тримесечие. Сметката в София излиза малко над 90 лв.

Така от 6 държави се нареждаме на четвърто място по най-скъп пазар. Една от причините за това е фактът, че страната ни е малък пазар.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

1652 са новите случаи на Covid-19 у нас

Дани Тренчева

Мнозинството започва работа по създаването на комисия за промени в Конституцията

Дани Тренчева

Задържаха извършител откраднал над 100 хиляди лева

admin

НОИ с пояснения за Великденската добавка от 70 лв. към пенсиите

admin

Средната брутна работна заплата у нас нараства

Дани Тренчева

Прокуратурата в Пловдив започва масирани проверки на всички оръжейни заводи

admin

Leave a Comment