17.04.2024
Covid-19 България

Дават допълнително пари на училищата и детските градини заради COVID-19

Всички държавни и общински образователни институции ще получат допълнителни средства към бюджетите си за тази година, за да покрият увеличените разходи за спазване на противоепидемичните мерки и заради увеличените цени на тока, парното, водата и др. При актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. за тази цел са предвидени 8 млн. лв.

Това съобщи министърът на образованието и науката Николай Денков на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование.

Сумите за отделните училища, детски градини и центрове ще бъдат изчислени по два показателя – брой паралелки или групи и брой ученици или деца в съответното училище или детска градина. По този начин ще се осигури равнопоставеност между малките и големите образователни институции. Допълнителните средства ще могат да се използват за дезинфектанти, маски, тестове, термометри и др.

Част от средствата ще помогнат и за покриване на увеличените режийни разходи.

„Министерството на образованието и науката продължава да търси финансови резерви за по-сериозна подкрепа на институциите до края на тази година. „Искаме да помогнем на тези училища, детски градини и центрове, които наистина имат нужда. Виждаме дисбаланси, които анализираме в момента – повече от половината училища имат големи остатъци, а други нямат никакви средства. Ще видим откъде идват тези дефицити и ще се опитаме да ги компенсираме със следващия бюджет“, каза проф. Денков.

МОН и социалните партньори се договориха да работят заедно за увеличение на бюджета за образование през 2022 г. Те са единодушни, че са необходими повече средства за работни заплати, единните разходни стандарти, за национални програми, извънкласни дейности, спорт, транспорт, за защитените детски градини и училища.

Източик: НОВА

Related posts

Прокуратурата не е информирана за действия по разследването „по неотложност“ спрямо политически лица

До петък пускат движението в района на катастрофата на АМ „Струма“

Дани Тренчева

Издадени са заповедите, забраняващи на мобилните оператори да вдигат цените

Дани Тренчева

Започна делото срещу Боян Станков-Расате

admin

Всеки украински гражданин със статут у нас може да получава по 40 лева на ден

Дани Тренчева

ГЕРБ внася законопроект за два нови реактора на АЕЦ „Козлодуй“

admin

Leave a Comment