29.05.2024
Covid-19 Свят

Гърция започва да доставя хапчета срещу COVID по домовете

От следващата седмица в Гърция започва раздаване на антивирусни таблетки за COVID-19 на високорискови граждани над 18-годишна възраст с доставка по домовете, заяви заместник-министърът на здравеопазването Мина Гага, като отбеляза, че те няма да се дават на бременни жени.

Таблетките с „Молнупиравир“ ще се прилагат на пациенти с положителен бърз или PCR тест, съобщи „Катимерини“.

Тя каза, че лекуващият лекар ще подава заявление и комисията за прилагане на лекарството ще отговаря в рамките на 24 часа. След това Националната организация за предоставяне на здравни грижи (EOPYY) ще изпрати SMS до лекаря и пациента. Пациентите трябва да дадат съгласието си за лекарството на специална платформа.

Вана Папаевангелу, експерт по инфекциозни болести в комисията, която съветва правителството относно политиката по отношение на коронавирусите, заяви, че фактът, че много хора са си останали вкъщи по време на лошото време, ще доведе до спад на случаите в близко бъдеще, като отбеляза, че в момента има 150 000 активни случая. Среднодневният брой на новите инфекции през последните 7 дни е 18 000, добави тя.

В момента в националната здравна система на страната са заети 57% от редовните болнични легла, а 75% от леглата са заети в интензивните отделения. Приетите в болница пациенти са намалели с 12%, а 8 от 10 пациенти вече са заразени с варианта Омикрон, каза Папаевангелу. 

Източник: БТА

Related posts

Вероятно в началото на 2022 г. у нас ще пристигне ваксината срещу COVID-19 за деца

Дани Тренчева

МЗ с препоръки: Кога да си сложим бустерна доза от ваксината на Janssen

Дани Тренчева

„Астра Зенека“ може бързо да бъде модифицирана за противодействие на Омикрон

Дани Тренчева

Утвърдиха оставката на Зоран Заев в парламента на РС Македония

Дани Тренчева

2839 са новозаразените с COVID-19 у нас

Дани Тренчева

9 загинали след бомбардировка на летище в Украйна

Дани Тренчева

Leave a Comment