24.07.2024
България

Гълъб Донев: 2021 г. е с исторически ниска безработица

„Изпращаме 2021 г. с исторически най-ниското ниво на безработица в България от 4,8% в началото на декември, въпреки ограниченията, които пандемията поставя пред възстановяването на икономиката“, това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев при откриването на 18-ото издание на форума „Работодател на годината“, организиран от Агенцията по заетостта.

„Близо 153 000 безработни започнаха работа на първичния пазар на труда от началото на годината. Продължиха и активните действия за превенция на продължителната безработица и индивидуална работа с хората, които са икономически неактивни и трудно намират работа сами“, отбеляза Донев и добави, че в резултат на това през 2021 г. броят на продължително безработните е намалял над два пъти за последните 5 години – от 103 098 през 2016 г. до 40 078 през октомври 2021 г.

Министър Донев посочи най-важните предстоящи задачи в областта на политиката на пазара на труда.

Сред приоритетите на Министерството на труда и социалната политика в средносрочен план е подготовката на Стратегия за активиране на икономически неактивните, валидирането на придобитите по неформален начин знания и умения, разработването на нови прогнози за потребностите от работна сила и масовото прилагане на професионалното и кариерното ориентиране.

„С тези мерки ще подкрепим инвестициите и усилията на работодателите в реализирането на проекти за повишаване на квалификацията на работната сила“, каза министър Гълъб Донев.

Източник: NOVA

Снимка: БТА

Related posts

Започват засилени проверки на обектите, предлагащи риба за Никулден

Дани Тренчева

И днес остава засилено полицейското присъствие по пътищата в цялата страна

admin

Очаква ни спокойно и приветливо време днес със слънчеви часове

admin

Стотици протестират пред НС срещу противоепидемичните мерки

Дани Тренчева

Криминалният психолог Тодор Тодоров за издирваният Александър

admin

Дневен хороскоп за 13 януари 2022

Дани Тренчева

Leave a Comment