13.08.2022
България

Гълъб Донев: 2021 г. е с исторически ниска безработица

„Изпращаме 2021 г. с исторически най-ниското ниво на безработица в България от 4,8% в началото на декември, въпреки ограниченията, които пандемията поставя пред възстановяването на икономиката“, това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев при откриването на 18-ото издание на форума „Работодател на годината“, организиран от Агенцията по заетостта.

„Близо 153 000 безработни започнаха работа на първичния пазар на труда от началото на годината. Продължиха и активните действия за превенция на продължителната безработица и индивидуална работа с хората, които са икономически неактивни и трудно намират работа сами“, отбеляза Донев и добави, че в резултат на това през 2021 г. броят на продължително безработните е намалял над два пъти за последните 5 години – от 103 098 през 2016 г. до 40 078 през октомври 2021 г.

Министър Донев посочи най-важните предстоящи задачи в областта на политиката на пазара на труда.

Сред приоритетите на Министерството на труда и социалната политика в средносрочен план е подготовката на Стратегия за активиране на икономически неактивните, валидирането на придобитите по неформален начин знания и умения, разработването на нови прогнози за потребностите от работна сила и масовото прилагане на професионалното и кариерното ориентиране.

„С тези мерки ще подкрепим инвестициите и усилията на работодателите в реализирането на проекти за повишаване на квалификацията на работната сила“, каза министър Гълъб Донев.

Източник: NOVA

Снимка: БТА

Related posts

1652 са новите случаи на Covid-19 у нас

Дани Тренчева

6 130 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа

Дани Тренчева

Бездомник предизвика пожар във Варна, има обгорели коли и балкони

Дани Тренчева

Разбиха схема за фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID-19

Дани Тренчева

Отбелязваме Световния ден на недоносените деца

Дани Тренчева

Експерти: Омикрон може да рестартира пандемията

Дани Тренчева

Leave a Comment