27.01.2022
Пулсът на Югозапада

Група“ Пчелички“ от филиал Крупник на ДГ „Радост“ пресъздадоха празника Стефановден

„А пък днес, щерко, Стефановден е. На свети Стефан, първия християнски мъченик, тоя ден е посветен. Затварят се с него коледните празници и пак около софрата семействата се събират и на гости си ходят…“ – из „Думам ти, щерко“, Анелия Овнарска- Милушева 

На 27 декември се празнува Стефановден. С него се затваря цикъла на големите коледни празници. Стефановден – ден за равносметка, бележещ края на старата и началото на новата година. 

Група“ Пчелички“ от филиал Крупник пресъздадоха празника като наредиха стара българска къща с шарени черги,софра с трикраки столчета, огнище. Стопаните на дома подредиха празнична трапеза- обреден хляб, златиста баница, свинско със кисело зеле, суджук , плодове. Извършиха се ритуали за прогонване на лошите духове. Всички се събраха около трапезата, а накрая празника завърши с кръшно хоро.

Инициативата е вдъхновена от книгата на Нели Овнарска – Милушава – „Думам ти щерко”, като в рамките ѝ децата от всички филиали на ДГ „Радост” да бъдат запознати с по един църковен празник, описан в изданието на авторката. Идеята е на директора на Детска градина „Радост„ Виктория Янчева.

Related posts

Поставиха първите ваксини за деца в Кютендилско

Дани Тренчева

Кметът Иванка Чакалска чете приказки на децата от детската градина в село Крупник по повод „Седмица на четенето“

Дани Тренчева

Областен информационен център – Благоевград с открита приемна в Симитли

Дани Тренчева

Състезание „Аз обичам България” се проведе в Обединено училище „Св. Паисий Хилендарски“ – село Долно Осеново

Дани Тренчева

Ураганен вятър и висока лавинна опасност при Седемте рилски езера

Дани Тренчева

Щастливите и красиви млади майки на село Долно Осеново празнуваха Бабинден

Дани Тренчева

Leave a Comment