03.10.2022
Пулсът на Югозапада

Група“ Пчелички“ от филиал Крупник на ДГ „Радост“ пресъздадоха празника Стефановден

„А пък днес, щерко, Стефановден е. На свети Стефан, първия християнски мъченик, тоя ден е посветен. Затварят се с него коледните празници и пак около софрата семействата се събират и на гости си ходят…“ – из „Думам ти, щерко“, Анелия Овнарска- Милушева 

На 27 декември се празнува Стефановден. С него се затваря цикъла на големите коледни празници. Стефановден – ден за равносметка, бележещ края на старата и началото на новата година. 

Група“ Пчелички“ от филиал Крупник пресъздадоха празника като наредиха стара българска къща с шарени черги,софра с трикраки столчета, огнище. Стопаните на дома подредиха празнична трапеза- обреден хляб, златиста баница, свинско със кисело зеле, суджук , плодове. Извършиха се ритуали за прогонване на лошите духове. Всички се събраха около трапезата, а накрая празника завърши с кръшно хоро.

Инициативата е вдъхновена от книгата на Нели Овнарска – Милушава – „Думам ти щерко”, като в рамките ѝ децата от всички филиали на ДГ „Радост” да бъдат запознати с по един църковен празник, описан в изданието на авторката. Идеята е на директора на Детска градина „Радост„ Виктория Янчева.

Related posts

В 117 училища в Благоевградска област се учи присъствено

Дани Тренчева

Ново повишение на цените на такситата в Благоевград

Дани Тренчева

Доставиха машините за симулативно гласуване в Благоевград, стартира разяснителна кампания в града и малките населени места

Дани Тренчева

Неизвестен стреля по мерцедес, паркиран край Добринище

Дани Тренчева

Община Благоевград губи още 0,5 млн. лв. по проект, реализиран от екипа „Камбитов”

admin

Община Симитли почете героите от Орловец

admin

Leave a Comment