17.04.2024
Пулсът на Югозапада

Група“ Пчелички“ от филиал Крупник на ДГ „Радост“ пресъздадоха празника Стефановден

„А пък днес, щерко, Стефановден е. На свети Стефан, първия християнски мъченик, тоя ден е посветен. Затварят се с него коледните празници и пак около софрата семействата се събират и на гости си ходят…“ – из „Думам ти, щерко“, Анелия Овнарска- Милушева 

На 27 декември се празнува Стефановден. С него се затваря цикъла на големите коледни празници. Стефановден – ден за равносметка, бележещ края на старата и началото на новата година. 

Група“ Пчелички“ от филиал Крупник пресъздадоха празника като наредиха стара българска къща с шарени черги,софра с трикраки столчета, огнище. Стопаните на дома подредиха празнична трапеза- обреден хляб, златиста баница, свинско със кисело зеле, суджук , плодове. Извършиха се ритуали за прогонване на лошите духове. Всички се събраха около трапезата, а накрая празника завърши с кръшно хоро.

Инициативата е вдъхновена от книгата на Нели Овнарска – Милушава – „Думам ти щерко”, като в рамките ѝ децата от всички филиали на ДГ „Радост” да бъдат запознати с по един църковен празник, описан в изданието на авторката. Идеята е на директора на Детска градина „Радост„ Виктория Янчева.

Related posts

Dell’s Return To Stock Market Leaves A Bitter Taste In Company Finance Future

admin

ГЕРБ – Благоевград: Ако управляваше политическа партия ГЕРБ проблемът с моста при с. Покровник щеше да е минало

admin

Ограничения в движението в района на Кресненското дефиле

admin

„Септември“ (Симитли) и „Марек“ не успяха да излъчат победител в дербито на Югозапада

Дани Тренчева

Катастрофа край Благоевград

Дани Тренчева

Повторно обсъждат общински дълг за близо 2 милиона лева в Сандански

admin

Leave a Comment