24.03.2023
Пулсът на Югозапада

Група“ Пчелички“ от филиал Крупник на ДГ „Радост“ пресъздадоха празника Стефановден

„А пък днес, щерко, Стефановден е. На свети Стефан, първия християнски мъченик, тоя ден е посветен. Затварят се с него коледните празници и пак около софрата семействата се събират и на гости си ходят…“ – из „Думам ти, щерко“, Анелия Овнарска- Милушева 

На 27 декември се празнува Стефановден. С него се затваря цикъла на големите коледни празници. Стефановден – ден за равносметка, бележещ края на старата и началото на новата година. 

Група“ Пчелички“ от филиал Крупник пресъздадоха празника като наредиха стара българска къща с шарени черги,софра с трикраки столчета, огнище. Стопаните на дома подредиха празнична трапеза- обреден хляб, златиста баница, свинско със кисело зеле, суджук , плодове. Извършиха се ритуали за прогонване на лошите духове. Всички се събраха около трапезата, а накрая празника завърши с кръшно хоро.

Инициативата е вдъхновена от книгата на Нели Овнарска – Милушава – „Думам ти щерко”, като в рамките ѝ децата от всички филиали на ДГ „Радост” да бъдат запознати с по един църковен празник, описан в изданието на авторката. Идеята е на директора на Детска градина „Радост„ Виктория Янчева.

Related posts

Адв. Иван Димитров отново повежда листата на „Демократична България “ в област Благоевград

admin

Операция „Антидрога“ в Петрич и Сандански, има задържани

admin

Продължава подготовката за XVIII издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“

Дани Тренчева

Детският парламент пое властта в Община Симитли

admin

ДЕРБИТО НА ОБЩИНА СИМИТЛИ! ФК „Долно Осеново“ се изправя срещу ФК „Ветрен“ (Полена)

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов с поздравителен адрес до хората с увреждания

Дани Тренчева

Leave a Comment