20.06.2024
България Политика

Главният прокурор предлага на МВР и ДАНС създаване на Национално междуведомствено звено за изборите

Главният прокурор на Република България Иван Гешев изпрати до служебния заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков и до председателя на ДАНС Пламен Тончев писмо с предложение за създаване на Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите избори за президент и за Народно събрание на 14 ноември 2021 г.

Създаването на Междуведомствено звено цели да подобри организацията за гарантиране на политическите права на гражданите и за законосъобразно провеждане на изборите. Работата на тази структура е показала (в период от повече от 10 години) трайно добри резултати и практики, които са изцяло в интерес на българските граждани, смята главният прокурор.

Обхватът на действие на Междуведомственото звено ще е от деня на откриване на предизборната кампания (15.10.2021 г.) до 30 дни след официалното обявяване от ЦИК на окончателните резултати от изборите.

Споразумение за създаване на такова звено за предсрочните парламентарни избори на 11 юли 2021 г. беше подписано само с ДАНС.

Ръководството на Прокуратурата на Република България потвърждава ангажираността си за активно взаимодействие между институциите с цел гарантиране провеждането на честен и прозрачен вот, и споделя убеждението, че само със съвместните усилия на всички правоохранителни и правоприлагащи институции в рамките на функционалната им компетентност могат да бъдат постигнати очакваните от българското общество резултати.

Източник: БНТ

Related posts

Presidents, Race and the Military, in the 1940s and Now, A Throughout Comparision

admin

Шефът на НСО опроверга твърденията, че срещу него има образувано досъдебно производство

admin

ЕНП изпраща спешна мисия в България заради Борисов

Петър Петров

Готов е проектът за закриването на специализираните съд и прокуратура

Дани Тренчева

Пореден протест на работещите в затворите

admin

6 278 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през изминалото денонощие

Дани Тренчева

Leave a Comment