11.12.2023
България

Гешев: В България е налице полицейски произвол

„Основателни са опасенията, които изразихме пред представители на Европейския парламент за това, че са налице сериозни проблеми с върховенството на правото в България и с правата на човека, за това, че има все повече случаи на нарушаване на закона от Министерство на вътрешните работи, налице е полицейски произвол и много други проблеми, които ни връщат към нива на престъпност преди приемането ни в ЕС“, това заяви главният прокурор Иван Гешев пред медиите. Поредната смешна политическа атака – така той определи решението за намаляване на бюджета за съдебната власт. Вчера стана ясно, че депутати предлагат да се вземат 20 милиона лева от бюджета на прокуратурата, за да се дадат на БАН. Това предизвика острите коментари на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. 

„Не е орязан бюджетът на прокуратурата. Става въпрос за проект за предложение за изменение на закона за държавния бюджет. Не става въпрос за бюджета на прокуратурата, а на съдебната власт. Бюджетът на съдебната власт е бюджетът на ВСС, прокуратурата е второстепенен разпоредител с бюджетни средства”, обясни Гешев.

„Не знам кой политически гений измисли тази схема, мислейки, че ще скара съдебната власт с БАН. При избирането ми за главен прокурор бях подкрепен от едни велики българи – академици от БАН. Аз съм в много добри отношения с хора, като Антон Дончев, академик Сгурев, Георги Марков и много други. Това са велики българи, които бих нарекъл будители”, коментира още Гешев.  

Той допълни, че задължение на държавата е да осигури финансиране на всички сектори.

„Конституцията и законите не са на мода в България напоследък, те се използват, само когато са удобни. Ще ви кажа и практическият ефект от това, което си мисли някой, че прави. Това не е нещо новаторско. Това е правено през годините и е свършило катастрофално в Конституционния съд. Ефектът – празник за мафията и олигархията, ако се случи. Прокуратурата няма да има пари за експертизи и делата няма да влизат в съда. Ако затвори някоя прокуратура, поради липса на режийни, това е в интерес на престъпността. Сериозна тревога изпитваме за върховенството на закона. Още повече след вчерашното решение на съда на ЕС, че на определени държави може да се спират и намаляват съответните финансови средства, които се отпускат, когато има проблеми с върховенството на правото. Това е поредната смешна политическа атака“, посочи  Иван Гешев и допълни: 

„Надяваме се депутатите да дадат пример за спазване на Конституцията и законите и ще се окажат на висотата на своята отговорност, в противен случай интерес ще има само престъпността, а не българските граждани”.

Източник: dariknews.bg

Снимка: БГНЕС

Related posts

Радев: България отстоява позицията си за Северна Македония, проблемът засяга ценностите на ЕС

Дани Тренчева

Изписаха Християн Пендиков от ВМА

admin

Бойко Борисов: Грабят ви в момента, обират ви, докато ви говорят за шкафчета и чекмеджета, те ви обраха

admin

Антикорупционната комисия проверява информация за „Досиетата Пандора“ за Пеевски

Дани Тренчева

Задържаха собственика на ФК Марек (Дупница) за разпространение на акцизни стоки

Убийство на млад мъж в София

Дани Тренчева

Leave a Comment