20.04.2024
България Политика

ГЕРБ-СДС, ДПС и ‘Възраждане’ заедно поискаха оставката на Мирослав Иванов

Трите опозиционни партии в парламента поискаха оставката на зам.-председателя на НС Мирослав Иванов („Продължаваме промяната“). ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ се обединиха за пореден път и заедно внесоха предложението си.

Всичко започна миналия петък, когато Десислава Атанасова направи пламенна 20-минутна декларация, с която отбелязаха първата година на ГЕРБ извън властта.

По традиция декларацията беше пълна с обвинения към правителството, на които отговори вицепремиерът Асен Василев, който беше в зала заради парламентарния контрол. ГЕРБ пък видяха нарушение на правилника от страна на Иванов, който бил дал право на лично обяснение на представител на МС, каквото министрите нямат. Зам.-председателят тогава отговори, че думата трябва да се дава на министрите във всеки един момент, в който я поискат.

Привидно спорът беше затихнал и групите започнаха да изразяват отношение към изказването на Василев. От ГЕРБ думата отново взе Десислава Атанасова, но изказването ѝ надвиши допустимото по правилник време и затова Иванов я прекъсна. Този акт нажежи обстановката в зала – депутатите от ГЕРБ вкупом скочиха да бранят Атанасова и обвиниха зам.-председателя, че отнема думата на опозицията. В зала настана хаос – около трибуната се събраха редица депутати, които не можаха да бъдат успокоени дори и от квесторите. След кратка почивка от ГЕРБ обявиха, че ще поискат оставката на Иванов като зам.-председател на Народното събрание.

Днес от ГЕРБ-СДС поискаха заседанията да бъдат водени от друг, а не от Мирослав Иванов, тъй като той е в процедура на отстраняване. Той заяви, че ще продължи да води, докато не му гласуват оставката.

Според правилника на НС зам.-председателите на НС могат да бъдат отстранявани или по свое желание (още в петък Иванов обяви, че няма да подаде оставка), или чрез вот в зала. Очаква се гласуването да се проведе утре.

Related posts

Васил Велев: Членството на България в ОИСР означава постигнати стандарти

Дани Тренчева

Въпреки протеста: НИМХ отива в МОСВ

Дани Тренчева

Прогноза за времето 5 януари 2022

Дани Тренчева

Бойко Борисов: Грабят ви в момента, обират ви, докато ви говорят за шкафчета и чекмеджета, те ви обраха

admin

Шофьорите ще могат еднократно да коригират сгрешена винетка

„Да, България“ даде мандат на Христо Иванов да води преговори за кабинет

Дани Тренчева

Leave a Comment