15.06.2024
България Политика

ГЕРБ-СДС, ДПС и ‘Възраждане’ заедно поискаха оставката на Мирослав Иванов

Трите опозиционни партии в парламента поискаха оставката на зам.-председателя на НС Мирослав Иванов („Продължаваме промяната“). ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ се обединиха за пореден път и заедно внесоха предложението си.

Всичко започна миналия петък, когато Десислава Атанасова направи пламенна 20-минутна декларация, с която отбелязаха първата година на ГЕРБ извън властта.

По традиция декларацията беше пълна с обвинения към правителството, на които отговори вицепремиерът Асен Василев, който беше в зала заради парламентарния контрол. ГЕРБ пък видяха нарушение на правилника от страна на Иванов, който бил дал право на лично обяснение на представител на МС, каквото министрите нямат. Зам.-председателят тогава отговори, че думата трябва да се дава на министрите във всеки един момент, в който я поискат.

Привидно спорът беше затихнал и групите започнаха да изразяват отношение към изказването на Василев. От ГЕРБ думата отново взе Десислава Атанасова, но изказването ѝ надвиши допустимото по правилник време и затова Иванов я прекъсна. Този акт нажежи обстановката в зала – депутатите от ГЕРБ вкупом скочиха да бранят Атанасова и обвиниха зам.-председателя, че отнема думата на опозицията. В зала настана хаос – около трибуната се събраха редица депутати, които не можаха да бъдат успокоени дори и от квесторите. След кратка почивка от ГЕРБ обявиха, че ще поискат оставката на Иванов като зам.-председател на Народното събрание.

Днес от ГЕРБ-СДС поискаха заседанията да бъдат водени от друг, а не от Мирослав Иванов, тъй като той е в процедура на отстраняване. Той заяви, че ще продължи да води, докато не му гласуват оставката.

Според правилника на НС зам.-председателите на НС могат да бъдат отстранявани или по свое желание (още в петък Иванов обяви, че няма да подаде оставка), или чрез вот в зала. Очаква се гласуването да се проведе утре.

Related posts

От днес стартира третата предизборна кампания за 2021 г.

Дани Тренчева

Голям ръст на карантинираните учители и ученици от началото на учебната година

Дани Тренчева

България изпраща спасители в Турция

admin

Протест на близки, приятели и роднини на убития Димитър Малинов от Цалапица

admin

Пожар на магистрален газопровод за битово снабдяване във Враца

admin

Според Бойко Рашков сигналът срещу Асен Василев не съдържа никакви данни за извършено престъпление

admin

Leave a Comment