24.07.2024
България Политика

Георги Гьоков: Има риск за пенсиите, ако не се приеме актуализацията на бюджета

Има риск за пенсиите, ако не се приеме актуализацията на бюджета. Това каза в Пловдив министърът на труда и социалната политика (МТСП) Георги Гьоков, който участва в Европейския форум на субектите на социалната и солидарна икономика.

Той опроверга някои мнения на експерти, че пенсиите могат да се увеличат и без актуализацията на финансовата рамка на държавата. „Без актуализация на бюджета ще се случи само и единствено това, което е записано в приетия бюджет от 1 април – отпадане на 60-те лева за COVID добавка и осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално подпомагане с 6,1 на сто. Ако бъде прието предложението на МТСП, от 1 юли в пенсиите ще влязат тези 60 лена плюс корекционните добавки. Преди това ще бъдат увеличени пенсиите с 10 процента“, посочи социалният министър.

Георги Гьоков допълни, че от 1 октомври е предвидено да има друго въздействие върху пенсионната система с модифицирано преизчисляване на пенсиите, което ще доведе до ново увеличение на пенсиите на 770 000 души. Той подчерта, че увеличението от 1 юли е свързано с преодоляване на голяма степен на инфлацията, а второто няма за цел увеличаване на всички пенсии, а има за цел осъвременяване на отпуснатите по-назад пенсии с по-новите. Но без приемане на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на Държавния  бюджет, където се  гарантират трансферите от Държавния бюджет към ДОО, няма как да бъдат увеличени пенсиите, добави Гьоков.

Запитан какво очаква утре при гласуването на вот на недоверие на кабинета, Георги Гьоков каза, че „ако утре се разразят политически дебати, а не експертни – не очаквам нищо добро, защото се стига до популизъм и политически решения, които едва ли са от полза на социалната система“. Той изрази надежда все пак разумът да надделее и да бъде прието предложението за ДОО и за Държавния бюджет, така че хората да могат да получат глътка въздух.

„И при предсрочни избори картината ще остане същата. Дори политическото представителство в парламента ще бъде по-цветно и по-широко, защото прогнозите на социолозите са, че ще влязат 8 партии“, посочи Гьоков и добави: „На друг език – пазарлъкът ще е по-голям и ще стане още по-сложно. Не очаквам при нови избори да се внесе спокойствие“. Според него на този етап България може да бъде управлявана само от коалиция и ако коалицията не е спокойна, ще има още такива сътресения.

Related posts

Прогноза за времето

admin

ФИФА и УЕФА са категорични – Борислав Михайлов е президент на БФС

Петър Петров

Ивайло Мирчев: Не е моментът за нови избори, а за отговорно поведение

След автобусната катастрофа: Поставиха нови знаци на АМ „Струма” край Боснек

Дани Тренчева

Местят избора за председател на ВКС в друга сграда

Дани Тренчева

Честита Баба Марта!

admin

Leave a Comment