29.03.2024
Пулсът на Югозапада Симитли

В СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли връчиха специални награди на изявени ученици, класирали се на челни места в национални конкурси

Директорът на СУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Симитли Таня Янкова официално връчи наградите на две ученички, взели награди от национални конкурси. Янкова пожела на двете момичета и на техния учител по „Български език и литература“ здраве и още нови творчески успехи в следващите национални състезания и конкурси.

Припомняме, че Дирекция „Национален парк Рила” – Благоевград, Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – Благоевград, Национален дворец на децата, Община Благоевград, ЦПЛР – ЦЛТРДБ – Благоевград организираха VIII Национален ученически конкурс „Национален парк „Рила” – ПОЗНАТ И НЕПОЗНАТ ”.

В направление разказ – V-VII клас, ученичката Любица Ортомарова , 6. А клас, се класира на първо място, като получи грамота и плакет.

Нейният разказ „Планински сърца” заинтригува журито с оригиналния сюжет, с майсторски вплетената художествена измислица и с подходящите тропи и фигури, използвани в текста. Нека да се потопим в част от творбата.

Беше месец декември. Студен зимен ден. Навред всичко беше побеляло. Боровете бяха облекли своя бял кожух и се гушеха в него на топло… Наближаваха коледните празници…Хижарят, вече стар, побелял, осемдесетгодишен, с черни очи и с тъмносива шуба на гърба си, беше запалил камината…

 

Три часа вече чакат баща им да се завърне от връх Кабул, намиращ се на три-четири часа от хижата. Той закъсняваше. Притеснението им растеше с всеки изминат час…Внезапно ми изплува в съзнанието картината за трите малки черно-кафяви козленца с бели петънца на челото и с малки черни ушенца.

 

Виждах уморения вид на баща ми и неговите дружелюбни приятели и като че ли силите ми се удвоиха, утроиха. Трябваше да се спаси животът на тези мънички същества… Настъпи времето на изпитанието…

 

Продължих да вървя по заснежения млечнобял път. Изведнъж почувствах лекота под ботушите си. Снежната покривка беше вече някак си по-тънка, по-лека. Мярна се белият покрив на сградата на хижа „Скакавица”. Настъпи вътрешно спокойствие в душата ми. Успях!

 

Ветеринарният лекар и аз вече вървяхме към Скакавишката долина, към връх Кабул, където явно ни очакваха с нетърпение…

 

Така трите планински кози сърчица бяха спасени от една смела постъпка на едно добро момче.

– из „Планински сърчица”, Любица Ортомарова – 6. „А“ клас

В направление есе – VIII – XII клас клас ученичката Ивана Димитрова от 10. А клас получи диплом и плакет. Тя се класира на II място с есе на тема „Рила планина – една вълнуваща книга”. В аргументативния текст се открояват личната позиция на авторката, подходящите стилно-езикови средства, задълбочената и целенасочена аргументация.

Рила планина е книга, която всеки трябва да прочете през ученическите си години… и след това да препрочете в по-зряла възраст…

 

За да ви представя красотата на Рила планина, ще ви запозная със сюжетните и композиционни особености на книгата, наречена Рила планина. В композиционно отношение тя се състои от четири части: пролет, лято, есен и зима…

 

Драги ми читателю, нека да четем и препрочитаме не само книгата Рила планина! Нека да преживяваме всеки етап на любовта си към планината с пълно безумие, с грейнали очи, със сърце, което бие необуздано! Четенето е мъдрост, радост, комфорт, почивка, прозорец към душата; четенето е препрочитане.

 

Ненапразно немският писател Гьоте казва: „Няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо”. Рила планина е една вълнуваща книга, която винаги ще чета и ще препрочитам, защото носи вечните послания за живота и за изкуството.

– из „Рила планина – една вълнуваща книга”, Ивана Димитрова, 10. „А“ клас

На Ивана Димитрова беше връчена и поощрителна награда за есе на тема „Вярата, без която не можем”. Националният конкурс за рисунка, стихотворение и есе беше организиран от РУО – Монтана и Второ СУ „Никола Вапцаров” – гр. Монтана.

Related posts

ЮЗДП с мерки за осигуряване на населението с дърва за огрев на достъпни цени

Дани Тренчева

Приказка на площада в Благоевград

admin

Пик на грипната епидемия в Благоевград, броят на болните е 603% на 10 000 население

Народно читалище „Св. Климент Охридски – 1922“ – град Симитли отбелязва своя празник

Дани Тренчева

И в трите училища на територията на община Симитли обучението продължава да е на ротационен принцип, с изключение на учениците от 1 до 4 клас

Дани Тренчева

Водоподаването в селата Крупник и Полена ще бъде спряно поради авария днес

Дани Тренчева

Leave a Comment