05.10.2022
Култура и изкуство Пулсът на Югозапада

В Сушица почетоха Сурва по стар стил

В Сушица почетоха Сурва по стар стил. Дворът на църквата „Св. Троица“ и кметството в Сушица прие скъпите гости – бабугери, които носят само добро. Кметът на селото – Георги Митрев и кметът на община Симитли – Апостол Апостолов, заедно с председателят на Общински съвет Симитли – Вилимир Александров посрещнаха кукерската група на селото.

И тази година мечката не пропусна да сбори кмета Апостолов, кмета Митрев, кметицата на село Крупник Иванка Чакалска и председателят на местния парламент Вилимир Александров. Не минава Сурва в Сушица без традиционната мечешка борба.

Дълги хора и весел шум се разнесоха в селото, което пази изконните традиции и показва българщината на младото поколение. Кукерите бяха с голям мерак, като не отстъпваха по нищо на големите групи от община Симитли!

Местните хора разказаха, че Сурва е един от големите празници за село Сушица. Дълго време традицията не се е изпълнявала, но от 2000-та година на сам, почти няма година, в която бабугерите да не излизат на 14 януари, за да прогонят злите сили и да пожелаят здраве и берекет на всички!

Related posts

Остават 10 дни до края на видео конкурса „Обичам коледно – новогодишните празници, защото…“

Дани Тренчева

И в село Черниче се подготвят с пълна сила, защото СУРВА идва!

Дани Тренчева

Във филиала на Детска градина „Радост“ в село Крупник посрещнаха добър гост от далеч – Дядо Коледа

Дани Тренчева

И в Крупник отдават почит към Васил Левски

Дани Тренчева

Труп на мъж в Благоевград

admin

Стартират дейности по саниране сградата на кметство в село Сушица по проект на Община Симитли по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.

admin

Leave a Comment