25.04.2024
Култура и изкуство Пулсът на Югозапада

В Сушица почетоха Сурва по стар стил

В Сушица почетоха Сурва по стар стил. Дворът на църквата „Св. Троица“ и кметството в Сушица прие скъпите гости – бабугери, които носят само добро. Кметът на селото – Георги Митрев и кметът на община Симитли – Апостол Апостолов, заедно с председателят на Общински съвет Симитли – Вилимир Александров посрещнаха кукерската група на селото.

И тази година мечката не пропусна да сбори кмета Апостолов, кмета Митрев, кметицата на село Крупник Иванка Чакалска и председателят на местния парламент Вилимир Александров. Не минава Сурва в Сушица без традиционната мечешка борба.

Дълги хора и весел шум се разнесоха в селото, което пази изконните традиции и показва българщината на младото поколение. Кукерите бяха с голям мерак, като не отстъпваха по нищо на големите групи от община Симитли!

Местните хора разказаха, че Сурва е един от големите празници за село Сушица. Дълго време традицията не се е изпълнявала, но от 2000-та година на сам, почти няма година, в която бабугерите да не излизат на 14 януари, за да прогонят злите сили и да пожелаят здраве и берекет на всички!

Related posts

Прокуратурата разследва побоя, извършен от 15-годишен младеж в Сандански

admin

Честваме Преп. Мелания Римлянка

Дани Тренчева

Докторанти от четири университета представиха научните си разработки на форум в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Дани Тренчева

Окръжна прокуратура-Благоевград предаде на съд земеделски производител за неправомерно получаване на евросубсидии

Дани Тренчева

Кметът Илко Стоянов връчи грамоти от „Евро фолк 2021” на две фолклорни групи и техните ръководители

Дани Тренчева

4-годишното дете е в Пирогов с 80% изгаряния, след инцидент в Благоевград

admin

Leave a Comment