19.08.2022
Култура и изкуство Пулсът на Югозапада Симитли

В Симитли ще бъде отбелязан храмовия празник на параклиса „Св. Стилиян“

На 26 ноември Българската православна църква почита Св. Стилиян Пафлагонийски, наречен още Детепазител. По този повод в храм „Рождество Богородично“ и в параклиса „Св. Стилиян“ в град Симитли ще се състоят утринна служба от 07.30 часа и Света литургия от 09.00 часа, която ще бъде водена от отец Спас Веселински в съслужение с други свещеници. 

Припомняме, че през 2015 година Неврокопският митрополит Серафим освети параклиса „Св. Стилиян“, който се намира точно до храм „Рождество Богородично“. От изграждането на параклиса до днес той е предпочитано място от миряните в Симитли за извършване на свето кръщение на техните деца. Местните жители приемат, че както Света Богородица, така и Св. Стилиян са закрилници на град Симитли.

Свети Стилиан Пафлагонийски, наречен още Детепазител, се възприема като закрилник на бебетата и малките деца. Почита се особено много като покровител на кърмачетата. Според народната вяра през целия ден не се работи нищо вкъщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата.

Related posts

Всички на стадиона! Септември (Симитли) посреща Пирин 1912 (Гоце Делчев) в мач за Купа България

admin

Нанесоха побой на 23-годишен мъж и го ограбиха в Микрево

Дани Тренчева

Синоптиците предупреждават за опасно време в Благоевград днес

СТАРТИРА СТРОИТЕЛСТВОТО НА НОВАТА ДЕТСКА ГРАДИНА В ГРАД САНДАНСКИ!

Местната комисия за борба с трафика на хора – Благоевград се включва в кампания за превенция на сексуалната експлоатация под надслов „Не си играй със съдбата им“

Дани Тренчева

Заради изборни нарушения на местния вот преди 1 г., наказват с глоби до 200 лв. 3-ма членове на СИК в Благоевград

Leave a Comment