18.06.2024
Култура и изкуство Пулсът на Югозапада Симитли

В Симитли ще бъде отбелязан храмовия празник на параклиса „Св. Стилиян“

На 26 ноември Българската православна църква почита Св. Стилиян Пафлагонийски, наречен още Детепазител. По този повод в храм „Рождество Богородично“ и в параклиса „Св. Стилиян“ в град Симитли ще се състоят утринна служба от 07.30 часа и Света литургия от 09.00 часа, която ще бъде водена от отец Спас Веселински в съслужение с други свещеници. 

Припомняме, че през 2015 година Неврокопският митрополит Серафим освети параклиса „Св. Стилиян“, който се намира точно до храм „Рождество Богородично“. От изграждането на параклиса до днес той е предпочитано място от миряните в Симитли за извършване на свето кръщение на техните деца. Местните жители приемат, че както Света Богородица, така и Св. Стилиян са закрилници на град Симитли.

Свети Стилиан Пафлагонийски, наречен още Детепазител, се възприема като закрилник на бебетата и малките деца. Почита се особено много като покровител на кърмачетата. Според народната вяра през целия ден не се работи нищо вкъщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата.

Related posts

Коледно настроение вече се усеща и в Центъра за настаняване от семеен тип в село Железница

Дани Тренчева

И в село Черниче се подготвят с пълна сила, защото СУРВА идва!

Дани Тренчева

Движението по път I-1 Благоевград – Кресна в участъка от Благоевград до разклона за Стара Кресна се осъществява с повишено внимание

Дани Тренчева

С поход на свободата до връх Кръста отбелязваме Трети март в Община Симитли

Дани Тренчева

Dell’s Return To Stock Market Leaves A Bitter Taste In Company Finance Future

admin

Спипаха крадци на кола, дърва и трафикант на кокаин

admin

Leave a Comment